Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Nagy változás jöhet az ingatlanpiacon! Sokan bukhatnak és sokan nyerészkedhetnek is

Egyre több szakértő ért abban egyet, hogy a 2023-as év elején jelentősen megborulhat a laskáspiac, egyes ingatlanok értéke pedig ennek köszönhetően zuhanásnak indul majd. Ennek egyik oka pedig a rezsiárak alakulásra vezethető vissza főként.

Ingatlanpiaci szakértők szerint, az árak igaz most még nőnek, de ez hamarosan csökkenésbe vagy stagnálásba csap át.Az ár alkalmazkodás most gyorsabb lesz, mert a megemelt rezsiszámlák hamarosan megérkeznek, és hónapról hónapra jönnek, így pedig gyorsabban reagál a piac, mert a rezsi drágulása rákényszeríti a tulajdonosokat, hogy lépjenek.

Akinek nincs célja az ingatlannal vagy nincs elegendő anyagi forrása a korszerűsítésre, az elad.
Az ingatlan.com szakértője elmondta, a piac kettészakadt energia szempontjából hatékony és nem hatékony ingatlanokra, és az energiahatékony ingatlanok ára nominális szinten nőhet, ugyanakkor reálértelemben bajban lehetnek, mert az elmúlt években a legnagyobb növekedést produkáló új lakások árai is kezdenek elmaradni a reálértékű drágulástól.

Befektetési szempontból óriási lehetőségek nyílnak: ha valaki nyomott áron megveszi a kedvezőtlen állapotú ingatlanokat és felújítja, energetikailag korszerűsíti és alacsonyabb rezsiköltségűként tudja eladni.