Nem ritka a „milliós lenyúlás” sem. Az elmúlt egy hónapban Tolna vármegyében több tucat feljelentést tettek olyan sértettek, akiknek a banki adatait ismeretlenek csalárd módon megszerezték és a számláikat megcsapolták.

Az internetes csalók újabb és újabb módszerekkel támadnak

A június elseje óta elrendelt több, mint 40 ügyben volt 20 és 39 millió forinttal megkárosított sértett is, de a néhány milliós kárérték is gyakori.

Egy esetben ismeretlenek megkerestek egy korábban „romantikus csalás” áldozatául esett sértettet is. Most a korábban elcsalt pénz visszaszerzésére tettek ígéretet, ezért különböző ügyintézői díjakat kérve. A tévedésbe ejtett ügyfélnek újabb 2 millió forintjába került az átverés.

Az internetes csalás tárháza a közösségi oldal

  • Az elkövetők különböző internetes hirdetési oldalakon (pl. Marketplace, Jófogás, Vinted) eladásra kínált termékekre jelentkeznek, mint vevő. A vásárláshoz e-mail címet kérnek, amelyre az eladó később egy olyan e-mail üzenetet kap, amely látszólag a hirdetési oldaltól, futárcégtől, vagy valamelyik szolgáltatótól (pl.: NETFLIX) származik.
  • Az e-mailben az áll, hogy a terméket már kifizették, vagy esetleg tartozás áll fenn, amelyet az eladó egy linken a bankkártya adatok megadásával tud megerősíteni, vagy az adós a számlát így tudja kiegyenlíteni.
  • A megadott bankkártya adatokkal a csalók hozzáfértek a bankszámlákhoz
  • Sok esetben banki alkalmazottként mutatkoznak be a telefonon bejelentkező csalók, ráadásul az eredetivel azonos, vagy ahhoz megtévesztésig hasonló számról.
  • A rendőrség minden eszközzel fellép az online bűncselekmények megakadályozása, az elkövetők felderítése és elfogása érdekében, de fontos, hogy a lakosság is tegyen saját biztonsága érdekében!

Fontos!

A bankkártya adatokat (kártyaszám, érvényességi idő, CVC kód) soha ne add meg magánszemélyeknek!

Ahhoz, hogy az eladásra kínált terméket megvásárold, kizárólag az eladó bankszámlájának számára van szükséged, amelyre a termék árát elutalhatod.

Online vásárlások, rendelések alkalmával soha ne mentsd el a kártya adatokat! Lehetőség szerint használj virtuális bankkártyát. Inkább havonta töltsd fel kisebb-nagyobb összeggel.

További fontos és hasznos tanács a www.kiberpajzs.hu felületen!