Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Sokaknak bosszúságot okoz az ősszel lehulló sok falevél, ám nem érdemes kidobni azokat a leveleket, amelyeket szeptembertől novemberig ledobnak magukról a fák.

Tápanyagokban gazdag

A lehullott falevelek számos fontos tápanyagot tartalmaznak, mint például a nitrogén, a foszfor, a szén vagy a kálium. Ha idejekorán összegereblyézzük és kidobjuk őket, megfosztjuk ezektől a tápanyagoktól a talajt. Ha nem akarunk megszabadulni tőlük, még a talaj nedvességtartalmát is segít megőrizni, illetve meggátolja a gyomok csírázását.

Mozgassuk át a leveleket

Ha viszont egyáltalán nem nyúlunk hozzá, hanem úgy hagyjuk, ahogyan lehullottak, nagy mennyiségben összegyűlhetnek és elzárják a fényt az alattuk lévő pázsit, valamint a kisebb növények elől és kipusztítják azokat.

Érdemes tehát átmozgatni a leveleket, vagy összeaprítani őket fűnyíróval, így gyorsabban le is bomlanak. A szerves mulcsréteg javíthatja a talaj vízelvezetését is, a kertünkben lévő fű dúsabb, egészségesebb lesz a következő tavasszal.

 

Forrás: hazipatika.com