Az elektromos eredetű tüzek veszélyeire, megelőzésük módszereire hívta fel a figyelmet a napokban a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az E.ON Hungária Csoport. 

Sokan nem hiszik el, csak ha baj van!

A tapasztalat szerint sajnos, de sokan nem érzik a veszély jelenlétét. Pedig ha baj van, abból akár tragédia is lehet. Vagyis itt is fontos a körültekintő figyelem!
Évente átlagosan 6500-7000 lakástűz keletkezik Magyarországon, amelyek közül sok valamilyen elektromos hibára vezethető vissza. 

A kiváltó okok szinte ugyanazok

Gyakori kiváltó ok a régi, a mainál jóval kisebb igénybevételre tervezett elektromos vezetékek használata, helytelenül használt hosszabbítók, nem megbízható forrásból beszerzett berendezések. Szintén a leggyakoribb okok között található a feleslegesen bedugva hagyott, túlhevült készülékek sora.
Az országos sajtótájékoztatón bemutatóval is próbáltak hatást elérni. Sikerült!

Egy átlagos lakás elavult elektromos hálózatát modellező falon kötődoboz, konnektor, kismegszakító, lámpa és kapcsoló kapott helyet. Hőkamerával folyamatosan nyomon lehetett követni, hogyan melegszenek a vezetékek. Nem kellett hozzá sok idő és 134 Celsius-fokon füstölni kezdett az egyik elavult kötés. 

Tudtad?

Hosszabbítót soha ne használj összetekert állapotban, az eszköz ilyenkor felmelegszik, és tűzveszélyessé válik. A plafon közepére felszerelt füstérzékelő pedig egyenesen életmentő lehet.