Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A következő napokban enyhül az idő, a szél is feltámad, így nem hízik tovább a jég a magyar tengeren.

Életveszélyes a Balaton jegén tartózkodni, figyelmeztet a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján.

A parti sávban és a kikötőkben kialakult 3-7 centiméter vastagaságú jég szerkezete bizonytalan, így sportolásra, korcsolyázásra alkalmatlan. A tapasztalatok szerint az állóvizek jege akkor tekinthető biztonságosnak, ha annak vastagsága eléri vagy meghaladja a 10 centimétert.

A Balaton nem fog befagyni teljesen a következő napokban, sőt hétvégétől enyhülés jön, a szél is feltámad, ami könnyen összetöredezheti, illetve a partra sodorhatja a tó jegét.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet, hogy TILOS a szabad vizek jegén tartózkodni:

  •           éjszaka és korlátozott látási viszonyok között,
  •           járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével,
  •          kikötők és veszteglőhelyek területén, valamint
  •          folyóvizeken, és azok mellékágain! 

Fontos tanács, hogy a jeges vízből mentett embert azonnal nem szabad túlfűtött, meleg helyre vinni, hanem – a jeges ruházatától megszabadítva – fokozatosan kell felmelegíteni a testét. Az ilyen személyt minden esetben orvosi ellátásban kell részesíteni. 

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság állománya a Balaton teljes parti sávjában kiemelten ellenőrzi a jégen tartózkodással kapcsolatos szabályok betartását. Azok megszegése esetén a rendőr, a közterület-felügyelő, a halászati őr és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott ügyintézője figyelmeztetést alkalmazhat, 5.000-50.000 forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki, vagy szabálysértési eljárást indíthat, melyben akár 150.000 forintig terjedő pénzbírságot is kiszabhatnak.

Ha bármilyen jéggel kapcsolatos veszélyhelyzetet észlelnek (beszakadás, süllyedés) azonnal hívják a 112-es segélyhívón a vízirendészet járőreit, vagy kérjenek segítséget a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság 1817-es vízi segélyhívó telefonszámán!

/Nyitókép: Fábián Eszter fotója Tihanyból/idokep.hu/