Sikeresen vizsgáztak vármegyénk önkéntesei. Tolna vármegye nyolc önkéntes tűzoltó egyesületének tizenhárom tagja teljesítette sikeresen a negyvenórás tűzoltó alaptanfolyamot. A Szekszárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság udvarán a vizsgabizottság négy női önkéntest is köszöntött a szakmai képzés utolsó napján. 

Dunaföldvári, dunaszentgyörgyi, faddi, nagydorogi, nagymányoki, tamási, teveli és tolnai önkéntes tűzoltók vizsgáztak.

A negyvenórás tanfolyamon tanultak biztosítják azokat az alapfokú tűzvédelmi elméleti és gyakorlati ismereteket, amelyek birtokában az önkéntesek, egy káreset helyszínén biztos kézzel, az elvárható szakmai szinten, biztonságosan tudnak majd beavatkozni, a hivatásos tűzoltóegységek munkáját támogatva. Megtanulták használni az egyéni védőeszközeiket, továbbá végrehajtani a tűzoltás-taktika alapvető szereléseit.

Folyamatosan nő az önkéntesek száma

Tolna vármegyében évről-évre emelkedik az önkéntes tűzoltó egyesületek beavatkozásainak száma: 2018-ban 201, 2019-ben 261, 2020-ban 317, 2021-ben 339, míg 2022-ben 364 esetben avatkoztak be káreseteknél. Az önkéntes egyesületek szerepe a közösségi élet és hagyományok ápolásán túl egyre hangsúlyosabb, ugyanis folyamatosan a hivatásos tűzoltóegységek munkáját támogatják a vonulásaik során. 

A február 4-ei és 5-ei szeles időjárás következményeinek felszámolásakor a 379 esemény közül 80 alkalommal az önkéntesek siettek a lakosság védelmére.

Fotó: Szekszárdi Katasztrófavédelmi Kirendeltség