Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Fiktív számlákkal csökkentette fizetendő adóját az a gazdasági társaság, amelynél a Nemzeti Adó- és Vámhivatal áfaellenőrzést végzett, és amely nemcsak az áfaszabályokat próbálta kijátszani, de a járulékokat sem fizette meg az ügyvezető személyes közreműködése után. 

Az adóhatóság a bírságokkal együtt 25 millió forint megfizetésére kötelezte a céget.

A vizsgálat szerint

Az egyik beszállító, többek között napelemmel kapcsolatos, fiktív szolgáltatásokat számlázott, amik háztartási méretű kiserőművek igénybejelentő lapjainak, csatlakozási és készre jelentési nyomtatványainak kitöltéséről szóltak. A beszállítók jogkövetési vizsgálatának eredményei megerősítették a kockázatelemzők feltevését: a költségszámlák valótlanok voltak.

Az ellenőrzés során feltárt gyanús körülmények miatt a cégvezető társadalombiztosítási kötelezettségeit is vizsgálták a revizorok.

Ezen a téren is kijátszotta a szabályokat az ügyvezető, aki ugyan a társaság munkájában személyesen és aktívan közreműködött, járulékot még saját magára vonatkozóan sem fizetett.

A NAV a legsúlyosabb mértékű, 200 százalékos adóbírságot alkalmazta a fiktív számlák befogadása miatt.

A számviteli rendelkezések folyamatos megsértése, az ellenőrzés akadályozása és a költségvetés megkárosítása miatt az adózónak a bírságokkal együtt 25 millió forintot kellett befizetnie a központi költségvetésbe.