Nem kell kidobni az elromlott készülékeket

4 hét

Az Európai Unió hivatalosan is elfogadta a javításhoz való jogra vonatkozó új szabályokat , amelyek célja, hogy az embereket az elromlott készülékek javítására, cseréjére ösztönözzék.

Egy évvel meghosszabbítja a termék garanciáját, ha azt még a hatálya alatt javítják.

Az Európai Unió már most is megköveteli a cégektől, hogy legalább kétéves garanciát vállaljanak a termékekre, de ezek az új szabályok egy lépéssel tovább viszik a dolgokat. A jótállási időszak lejárta után is a vállalatoknak „továbbra is meg kell javítaniuk a szokásos háztartási termékeket”, beleértve az okostelefonokat, tévéket, mosógépeket, porszívókat és egyéb cikkeket. Ha a termék garanciális ideje alatt elromlik, a fogyasztó választhat a csere vagy a javítás között. Ha a javítás mellett döntenek, a garancia egy évvel meghosszabbodik.

A szabályok szerint megfizethető áron kell javításokat ajánlaniuk, hogy az ügyfeleket  „szándékosan” ne riasszák el a termék javításától. 

Kötelező lesz a gyártóknak pótalkatrészeket és szerszámokat biztosítaniuk, ugyanakkor megtiltja számukra a „javítást akadályozó szerződéses kikötések, hardver- vagy szoftvertechnikák alkalmazását”.

A gyártók nem állíthatják le a 3D-nyomtatott vagy használt alkatrészek független javítóműhelyek általi használatát, vagy nem tagadhatják meg a termék javítását gazdasági okokból – vagy még akkor sem, ha azt korábban külső fél javította.

Ezenkívül az EU egy online platform elindítását tervezi, melynek célja, hogy segítsen az ügyfeleknek megtalálni a helyi javítóműhelyeket, a használt termékek eladóit.

 Az új szabályok akkor lépnek hatályba, ha a Tanács jóváhagyja azokat, és közzéteszik őket az EU Hivatalos Lapjában. Az EU-tagoknak két évük lesz arra, hogy törvényként fogadják el.

A Right to Repair Europe koalíció üdvözölte az új szabályokat, és „a helyes irányba tett lépésnek” nevezte azt. A koalíció azonban felhívta a figyelmet az EU-szabályok korlátaira is, például arra, hogy azok csak fogyasztási cikkekre vonatkoznak, tehát nem tartalmazzák a vállalkozások által vásárolt vagy ipari árukat. 

A gyártóknak az új szabályok értelmében „méltányos áron” kell ellátniuk a harmadik féltől származó, független javítóműhelyeket pótalkatrészekkel és szerszámokkal, de a koalíció szerint nincs útmutatás arra vonatkozóan, hogy ez mit jelent – ??gyakorlatilag a vállalatokra bízzák, hogy mit számítanak fel.

A koalíció azt is közölte, hogy a javítást akadályozó gyakorlatok, például az Apple általi alkatrészpárosítások tilalma nem ment elég messzire. A vállalatoknak nem kell megfelelniük a tilalomnak, ha az hivatkozhat „jogos és objektív tényezőkre” – beleértve a szellemi tulajdonjogok védelmét. A koalíció „nagyon homályosnak” nevezte a mentességet, és azzal érvelt, hogy „nyitva hagyta az ajtót” a gyártók számára, hogy továbbra is megakadályozzák termékeik külső javítását.

A koalíció bírálta a szabályok „szűk hatályát” is, azt állítva, hogy azok nem érintik az EU piacára kerülő legtöbb új terméket.

Az új szabályok hatálya alá tartozó termékekre a jelek szerint már hatályos uniós jogszabály vonatkozik, amely előírja, hogy számos készüléket és elektronikai eszközt a vásárlást követő 5-10 évig javíthatónak kell lennie, beleértve a mosógépeket, szárítógépeket, mosogatógépeket, hűtőszekrényeket, TV-ket, e- kerékpárok, robogók, hegesztők, porszívók, telefonok, táblagépek és még sok más.

„Lényegében az lesz a fő hatása, hogy valamelyest növeli annak esélyét, hogy az a kis számú termék, amelyet egyébként is javítani kellett volna a törvény szerint, valóban megjavításra kerüljön” – írta a koalíció.

 

Forrás: The Verge