Kezdőlap TOLNA Tolna - Közélet

Nem menő! Hiába “mesés” a külseje

ELFBAR: „5 millió forinttól 500 millió forintig terjedő bírsággal számolhatsz”.  A napokban a Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola felsősei közül több mint 100 diák részére tartottak előadást a dombóvári rendőrök a dohányzás veszélyeiről és mindarról, amit az ELFBAR-ról, annak használatáról jó tudni.  A hazai illegális piacon egyre nagyobb teret hódít ez a viszonylag új típusú eldobható elektronikus cigaretta. Az ELFBAR többféle ízben elérhető, nikotinos vagy nikotinmentes folyadékkal előre feltöltött, akkumulátoros, eldobható eszköz, amely Magic Bar, Manórúd, Nutristick és még sokféle néven ismert.

Találkoznak vele a legkisebbek is

Az ízesített, színes rajzfilmfigurákkal díszített, akár magas nikotin tartalmú és az egészségre súlyosan ártalmas illegális termékek megjelentek az általános iskolás gyerekeknek körében is.

Az ELFBAR kommunikációjában azt a téves látszatot keltik, hogy az nem veszélyes és nem okoz függőséget.

A gyártók főként a tinédzsereket, nem ritkán a 10-14 éves gyermekeket célozzák meg. Általában online felületeket is felhasználnak.  Legkönnyebben a színes hengeres formájáról ismerhető fel, dobozán gyakran színes grafikával, rajzfilm figurával díszített.

Miért veszélyes ez a termék?

  • Mert: a pontos összetevői ismeretlenek, ellenőrizetlenek.
  • Mert: a termékben a szívás hatására nikotin sóval átitatott vatta hevül, majd ez a nikotinos pára különböző ízesítéssel vegyül.
  • Mert: nagyon kevés a hiteles információ a termék összetevőit illetően, és hogy a belélegzett, különböző kémiai folyamatok során keletkező párának mik az élettani hatásai. 
  • Mert: még a legkisebb, 800 szívásra elegendő töltéssel rendelkező termék nikotintartalma is 3-4 doboz hagyományos cigarettának felel meg, ezért a használata könnyen nikotin túladagoláshoz vezethet.


Tartás és kereskedelme is illegális

Alapvetően az elektronikus cigaretták és a dohányzást imitáló elektronikus eszközök forgalmazása nem illegális, ha az ízesítés nélküli, és a forgalmazó dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultsággal, és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága által kiadott dohánytermék-kiskereskedelmi engedéllyel rendelkezik. Vagyis kizárólag dohányboltban forgalmazható. 

Az ízesített termékek forgalmazása tilos Magyarországon!

Aki ELFBAR-ral kereskedik, azt a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága 5 millió forinttól 500 millió forintig terjedő bírsággal sújthatja. Azzal szemben, akinél ilyen terméket talál a hatóság – a  Nemzeti Adó- és Vámhivatal — jövedéki bírságot szabhat ki.