10 ezer nagycsoportos óvodás kap közlekedésbiztonsági csomagot. A „Biztonságosan az iskolába” rendezvénysorozat keretében a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet – az Építési és Közlekedési Minisztérium támogatásával – nagycsoportos óvodások számára szervez közlekedésbiztonsági programot, valamint 10.000 db, közlekedésbiztonsági eszközöket is tartalmazó, ajándékcsomagot oszt szét.


A road show helyszínei Budapest XII. kerület, Sárvár, Debrecen, Békéscsaba, Pécs, Szolnok, Makó, Kaposvár, Kecskemét és Szekszárd.

Ma városunkban volt a rendezvénysorozat utolsó állomása

Országos átlagban, évente mintegy 600, hét év alatti gyermeket ér valamilyen közlekedési baleset, ezért a biztonságos közlekedésre nevelést már az óvodában kell kezdeni.  Az új kezdeményezésben a nagycsoportból ballagó gyermekek felfrissíthetik közlekedésbiztonsági ismereteiket és a rendezvény keretében.

Hasznos ajándékcsomag a csemetéknek

Az egységcsomag tartalmaz olyan eszközöket, melyek segítségével a gyalogosan közlekedő gyermekek még láthatóbbak, jobban észlelhetőek lesznek (láthatósági hátizsák, mellény). Emellett a csomagban találhatók olyan eszközök is, amelyek az iskolába készülő gyermekek hasznára lehetnek (órarend, üzenőfüzet, színesceruza, hegyező stb.).


Látni és látszani

Ez az iránymutatás. Közlekedési parkokban várja a KTI a nagycsoportosokat, ahol a gyermekek elsajátíthatják a gyalogos, illetve kerékpáros közlekedés szabályait, a látni és látszani elv fontosságát, a láthatósági szabályok ismeretét, a közlekedési szabályokat és jeleket (gyalogos és kerékpáros közlekedést segítő jelek: tábla, lámpa, útburkolati jel, rendőri karjelzés), amelyek elengedhetetlenek a biztonságos közlekedéshez.

A rendezvénysorozat tizedik állomása volt Szekszárd

"Nagyon örülünk, hogy Szekszárd lehetett a rendezvénysorozat egyik állomása. A biztonságos közlekedésre nevelést nem lehet elég korán elkezdeni. Városunkban szerencsére jó példákat lehet látni, az óvodák, iskolák környékén a felnőttek is körültekintőek, és a gyerekek is nagyon fegyelmezetten közlekednek"

– mondta el Gyurkovics János alpolgármester.  A KTI egy kutatóintézet, adatokkal dolgozik, de szeretnék, ha a kutatási eredmények a mindennapokban is hasznosulnának.

"Ehhez pedig nem is lehet elképzelni jobb terepet, mint az óvodát. Kollégáim a száraz adatokat lefordítják most a gyerekek nyelvére, és átismétlik velük azokat az alapvető szabályokat, amelyek az ő közlekedésbiztonságukat szolgálják"

 – tette hozzá Berta Tamás, a KTI közlekedésbiztonsági igazgatóhelyettese.

Mint elhangzott "Ott vagyunk, ahol a közlekedés és a közlekedésbiztonság kezdődik, az óvodásoknál, nekik kívánok jó nyarat és biztonságos közlekedést!