Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Nem várnak, fizetnek

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Rendkívüli előleget nyújtanak a gépjármű-felelősségbiztosításban érintett hazai biztosítók és a Magyar Biztosítók Szövetsége az M1-es autópályán szombaton történt tömegszerencsétlenség károsultjainak.

A MABISZ közleménye szerint a hazai biztosítói közösség már tíz éve megállapodott a katasztrófák kezelését illetően, és hétfőn aktiválta erre vonatkozó tömeges kárrendezési szabályozását. Ennek értelmében a biztosítók nem várják meg a hivatalos rendőrségi vizsgálatok végét, illetve a felelősség kérdésének tisztázását, hanem az ügyfelek érdekében megkezdik a kártalanítást.

A tömegszerencsétlenségben érintett károsultak kárigényeiket saját gépjárműveik biztosítóinál vagy a Magyar Biztosítók Szövetségénél jelenthetik be. Ez a megszokott ügyrendtől eltérő plusz szolgáltatás a hazai biztosítók részéről, amely során a jogcím nélküli előlegek kifizetésének gyorsasága attól függ, mikor érkeznek be a biztosítókhoz a szükséges rendőrségi igazolások.

A tömeges kár rendezésének szabályozása szerint, ha a lezáruló vizsgálatok eredményeként jogerős határozat állapítja meg a kárért való teljes vagy részbeni felelősséget, utólagos elszámolásra lehet szükség – hívja fel a figyelmet a MABISZ.

Illusztráció: pixabay.com