Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Adathalászok egy amerikai médiaszolgáltató nevében, német telefonszámról SMS-ben küldött linken szerezték meg egy magyar nő adatait.

Egy Tolna vármegyei kisvárosban tett feljelentést az a nő, aki július elején a bankja üzenetéből értesült, hogy a folyószámláján gyanús tranzakciók történtek, ezért zárolják azt. A tájékoztatás szerint június 29-e és július 5-e között 40 vásárlás során nagyjából 1 millió forintját költötte el valaki Franciaországban.

Először nem tudta mire vélni a történteket, mivel a hozzáférési adatokat csak ő ismeri, az egyetlen bankkártyája végig nála volt. Később eszébe jutott, hogy korábban kapott egy SMS-t egy médiaszolgáltató nevében és egy e-mail is érkezett nagyjából egy időben, ahol a lejárt előfizetése meghosszabbításához kapott egy linket.

Az egyik platformon ki is töltötte a kérdőívet, azaz megadta az adatait 

Ezzel lehetőséget biztosított az adathalászoknak, hogy a számlájához hozzáférjenek. Először a napi vásárlási limitet emelték meg, majd költekezésbe kezdtek.

Ismételten felhívjuk a figyelmet, hogy ismeretlen, de még ismertnek vélt feladótól kapott üzenetben érkező linkre se kattintsanak rá, mielőtt ellenőriznék annak valódiságát!

  • Idegeneknek ne adják meg a személyes, – a banki, -és bankkártyaadataikat!
  • Árulkodó lehet, ha külföldi telefonszámról érkezik SMS, magyarországi szolgáltatással kapcsolatban!
  • Az üzenet szövegében helyesírási hiba van, vagy a megfogalmazás gyanús!
  • Ha nincs értesítési szolgáltatás beállítva a tranzakciókról, érdemes gyakrabban ellenőrizni a folyószámla egyenleget!
  • Ha mégis csalás áldozatává válnak, haladéktalanul jelezzék a pénzintézetüknek és tegyenek feljelentést a rendőrségen.
  • Az online csalásokkal kapcsolatban aktuális információkat a www.kiberpajzs.hu oldalon találnak.

Tolna vármegyében a kiberkapcsolat@tolna.police.hu email címen várják kollégáink a témával kapcsolatos kérdéseiket.