Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Huszadik alkalommal rendezik meg október 14-én és 15-én Bonyhádon a Halmos Béla Országos Népzenei Találkozót, amelyen az eddigi legtöbb résztvevő lép fel.

Százhúsz énekes, hangszeres produkcióval neveztek

Vannak együttesek, szólisták gyermek, ifjúsági és felnőtt kategóriában indulók.

"A műsorban lesz szóló és csoportos ének, hagyományos vonós zenekarok mellett fellépnek cimbalommal, kobozzal, tekerőlanttal, furulyával, a magyar nyelvterület szinte összes néprajzi tájegységéből hangzik el népzene"

– nyilatkozta a sajtónak Juhász Józsa, a Vörösmarty Mihály Művelődési Központ igazgatója.

A zsűriben közreműködik – Juhász Katalin népdalénekes, Vizeli Balázs és Mohácsy Albert népzenész, Eredics Gábor, a Vujisics együttes vezetője. A legjobbakat nívódíjjal, kiemelt nívódíjjal és oklevéllel értékelik.

A találkozó első napján koncerten mutatja be új, Míg a világ című lemezét a Dűvő együttes, amely azután táncházban is zenél. A táncházat Kosnás Árpád vezeti.

A program részeként nyílik  Bükösdi Gábor bonyhádi festőművész kiállítása, aki nagyméretű, népzenei témájú alkotásait mutatja be.

A találkozót, amelyet 40 éve hirdettek meg először, kétévente rendezi meg a bonyhádi intézmény, névadója, a 2013-ban elhunyt népzenész és népzenekutató, Halmos Béla egyik elindítója volt a rendezvénynek.

(fotó: illusztráció, pixabay)