Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Azzal az ígérettel, hogy nagyot változtat a norvég város közlekedésén, mind a gyalogosok, futók, mind a bringások örülhetnek az áprilisban debütáló alagútnak.

2,9 kilométer hosszan nyújtózik majd az alig egy hónap múlva nyitó gyalogos- és biciklisalagút a norvégiai Bergenben. Fyllingsdalen és Mindemyren városrészeket köti majd össze, és egészen pontosan a Løvstakken hegy alatt fut, ezzel a legszuperebb egérutat nyújtva a városlakóknak. Sokan eddig azért nem pattantak drótszamárra, mert a domborzati adottságok miatt csak a nagyon jó kondiban lévők bírtak a dimbes-dombos városi bringázással. Ez az alagút szó szerint kiegyenesíti az utat.
Ez az alagút nemcsak egy átlagos egérút, hiszen vizuális megjelenítése is extra: a majdnem 3 kilométeres alagútban nem lesz hiány a színekből és formákból, nagy élménnyé válik egy sima séta és egy gyors cangázás is.
Norvégiában vagyunk, így nem csoda, hogy nemcsak közlekedésügyi beruházásként gondoltak az építkezésre, hanem mindez egy környezetvédelmi projekt része is. Ha minél többen közlekednek gyalogosan, biciklivel, csökken a károsanyag-kibocsátás, javul a levegő minősége.
Ezek fontos lépések a 2030-as célkitűzés elérése érdekében, hiszen az ország addigra ígéri, hogy eléri a karbonsemlegességet.