Tíz éves lesz 2023-ban a Forgass a Földért! (Shoot4Earth) villámfilmes játék, melynek bölcsője Szekszárd. Kindl Gábor filmes szakember nagyot álmodott, talán akkor még nem is tudta mekkorát.

Filmes szakmai nagyjai álltak mellé

Ha csak néhány nevet említünk: Makk Károly, Jancsó Miklós, Jíri Menzel, Szabó István, Pados Gyula, Fekete Ibolya, sőt támogató levelet küldött Steven Spielberg… köztük többen Oscar-díjasok. S hogy miért? Mert mindannyian fantáziát láttak abban, hogy kezdetben 3, majd 1 percben fogalmazzanak meg sztorikat az alkotók. A cím már írja: mentsük meg a Földet!

A fiatalabb generációk, akik már beleszülettek a gyors technikai fejlődésbe, szinte összenőtek a mobiltelefonnal, a digitális videofelvételek készítésére alkalmas eszközökkel és az internet használatával. 
Szívesen alkalmazzák az önkifejezés eszközeként a filmezést, video készítést. A statisztikai adatok szerint, az internetet használók naponta átlagosan 100 percet töltenek rövidfilmek nézegetésével.  

Versenyfutás az idővel

„Elképzelésünk szerint, a verseny ösztönzi a környezettudatos gondolkodás és felelős magatartás terjedését. A filmkészítő maraton – egyfajta futás, versenyfutás az idővel, hiszen a résztvevőknek mindössze 24 óra, azaz egy nap áll rendelkezésre a filmjük elkészítésére”

– mondta Kindl Gábor versenyigazgató.

FORGASS A FÖLDÉRT! ALISCA NAGYDÍJ
2022. október 15 -16. (szombat-vasárnap)
RAJT: 2022. október 15. (szombat) 10 óra, Szekszárd

A szervezők a verseny kezdetén, a rajt pillanatában több elemet ismertetnek, melyből 
1-3 elemet kötelező beépíteni a versenyfilmbe. 
A filmkészítő játékra bárki, bárhonnan jelentkezhet, de forgatni csak Szekszárdon lehet.
Nevezési díj, korosztályi és technikai megkötés nincs  A résztvevő stáboknak – melyek akár egyszemélyesek is lehetnek – maximálisan 1 perc hosszúságú filmekben kell felhívni a figyelmet arra, hogy a mindennapokban odafigyeléssel, takarékossággal, tudatossággal mit tehetünk környezetünk megóvásáért. 

 
ZSŰRI (SZEKSZÁRDI NAGYDÍJ)

MŰVÉSZETI IGAZGATÓ/ZSŰRI ELNÖK:
Prof. Karl Bardosh (USA), a New York University Film és Televíziós tanszékének professzora

A ZSŰRI tagjai között Mayer Zoltán HSC az első 24 órás filmkészítő verseny győztese, Hétszeres Aranyszem díjas operatőr


VERSENYIGAZGATÓ/ALAPÍTÓ:
Kindl Gábor producer (Global Short Film Awards Cannes 2021, Shoot4Earth – Best Production) 
A lebonyolítás szakmai csapatát a Pécsi Tudományegyetem KPVK gyártásszervező hallgatói adják.
 
„Érzelmek kifejezése, képi megjelenítés, spontaneitás. Ezek a fő jellemzői ennek a különeges és egyedi játéknak. Tapasztalatunk szerint a digitális fejlődés magával hozta azt, hogy a fiatalok fogékonyak a globális témákra. Mozgósítani, aktivizálni kell őket, hiszen egy Földünk van, amire kötelességünk vigyázni”

– fogalmazott Prof. Dr. Szécsi Gábor a Kar dékánja. 


A sajtótájékoztatóra Szekszárdra látogatott a verseny művészeti vezetője Prof. Karl Bardosh, aki hangsúlyozta:

„ez a tíz év sokat hozott, hiszen a játék megvalósítja Balázs Béla filmesztéta, filmrendező álmát, vagyis terjeszti a film nyelvét. Családok, osztályközösségek, települések indultak, vagyis közösségformáló ereje van.”

Minden, amit a versenyről tudni kell: www.shoot4earth.org és www.forgassafoldert.hu
 
(fotó: elmúlt évek játéka)