Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Az Arena Mall-ban leplezték le a trash alkotást, egy hatalmas Optimus fővezért, amely bevezetője és népszerűsítője a Paramount Network műsorára tűzott Transfomers-filmeknek. 

A Transformers-széria fő karakterének, Optimus fővezérnek az óriászobrát állították ki Budapesten. Az alkotás Bajári Zsolt, Szalay Dávid és Drabik Tamás szobrászművészek munkája, akik hulladékokat hasznosítottak újra, teljesen megfosztva azokat eredeti funkciójuktól és formájuktól. A művészek több módszert és technikát bevetettek, hogy megalkossák a hatalmas autobotot: heggesztették, fűrészelték, formázták, festették a legkülönbözőbb anyagokat, amelyek ezáltal egy műalkotás formájában születtek újjá. A szobor alapanyagául szolgált nagyjából 80-100 kilogrammnyi kidobásra ítélt autóalkatrész, körülbelül 5 kg alumíniumdoboz és 80-100 kg elektronikai hulladék, úgymint laptop alkatrészek, mobiltelefonok, nyomtatók, magnók, billentyűzetek, vízforralók és egyéb kisgépek.

A 3 és fél méter magas, nagyjából 100 kilós szobrot május 11-én, egy Transformers retrospektív filmvetítésen leplezték le. Az óriási Optimus fővezér május 13-tól június 7-ig megtekinthető a nagyközönség számára az Aréna Mallban, ugyanis a nyár folyamán több európai országban is kiállítják: júliusban Csehországba, augusztusban Lengyelországba vándorol a népszerű karakter alakmása.

Az első rész vetítését követően a Paramount Network május 14-től kezdve négy egymást követő vasárnapi napon tűzi műsorára a Transformers 2., 3., 4. és 5. epizódját – az érkező új mozifilmet megelőzően. A szobron található QR-kód leolvasásával izgalmas nyereményjátékban lehet része a sorozat rajongóinak, akik jegyet nyerhetnek az új Transformers-mozifilm premier előtti vetítésére.

A kampány május 13-tól június 3-ig a Paramount Network online és social felületein fut.

A trash art alkotással és a Paramount egyik leghíresebb brandjével az volt az alkotók célja, hogy bebizonyítsák, a hulladéknak lehet második élete. A szobor egyben felhívás a Paramount Network egyhónapos Transformers-maratonjára, és a közelgő, Transformers: A fenevadak kora című film bemutatójára.

Behind the scenes

Bajári Zsolt, a szobor egyik alkotója a következőket árulta el a nem hétköznapi alkotói folyamatról: „Ez egy elég speciális munka volt már az első lépéstől, az anyaggyűjtéstől kezdve. Különösen tetszett, hogy már csak az anyagokból adódóan is, nagyon sokat lehetett kísérletezni, játszadozni azzal, hová illenek majd a szobron a különféle elektronikai eszközök. A kollégák elhozták a régi szerszámaikat, amiket már nem használnak, és ezeket szintén beledolgoztuk az alkotásba. A kisfiam régi játékautójának kereke is belekerült. Érdekes élmény volt megtapasztalni azt is, milyen szétverni például egy mobiltelefont, vagy darabjaira szedni egy régi billentyűzetet.”

Az alkotók listája

A Transformers szobrot készítette: Bajári Zsolt, Drabik Tamás Szalay Dávid