Kezdőlap SZEKSZÁRD Szekszárd - Közélet

Óraátállítás lesz a hétvégén, hajnali 3-kor az órákat vissza kell állítani 2 órára

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A szombatról vasárnapra virradó éjjel térünk át a nyáriról a téli időszámításra, azaz hajnali 3-kor az órákat vissza kell állítani 2 órára. Indul tehát a téli időszámítás, a változás szembetűnő lesz. Míg szombaton még 7:20-kor kel a Nap, addig vasárnap már 6:21-kor, és a napnyugta is egy órával korábbra kerül, 17:34-ről 16:33-ra.

 

Az évi kétszeri átállás megterhelheti az emberi szervezetet, és már gazdasági haszna sincs, illetve mindenki gyűlöli, ezért az EU 2019-ben döntött az óraátállítás eltörléséről. A covidjárvány előtt eredetileg az uniós tagállamok 2021-ig kaptak időt arra, hogy döntsenek arról, téli vagy nyári időszámítást fognak-e használni a jövőben, ha eltörölték az óraátállítást, de a már említett pandémia miatt tovább húzódott a helyzet, így a határidőt kitolták 2024-ig.

Azóta pedig az időközben kitört orosz–ukrán háború ismét a határidő eltolása felé irányította a helyzetet. A legjobb tudomásunk szerint legkorábban 2025-ben van kilátás a következő elnökség ideje alatt, hogy erről a témáról döntsenek az EU-ban.