Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Orbán Viktor: elmozdult a világ erőegyensúlya

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A világ erőegyensúlya elmozdult, és ennek súlyos következményeit nyögjük most – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Tusnádfürdőn.

A kormányfő a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) rendezvényén tartott beszédében kiemelte: a második világháború után 80 évig a világban erőegyensúly létezett, és ez az időszak "nekünk, magyaroknak két részből állt". Volt az első 45 év, amikor "az angolszászok odaadtak bennünket a szovjet kommunistáknak – zárójel: akkor még nem voltak olyan finnyásak az oroszokra, mint manapság -," és volt a második, eddig 33 év, amikor "szabadon, katonai megszállás, Szovjetunió és kommunisták nélkül élhettünk" – fogalmazott.

Hangsúlyozta: 80 évig a világ egyensúlya nem bomlott meg, mert a Szovjetuniót sikerült háború nélkül kivezetni a történelemből. Most azonban Kína elfordította a világ egyensúlyát – tette hozzá.

A kormányfő kiemelte, 2010-ben elképzeltük, hogy 2030-ra hová akarunk eljutni, de a két meteor – a covid és a háború – letérített minket a pályáról. Orbán Viktor kiemelte: a kormány mindent megtesz, hogy a magyar gazdaság visszatérjen a növekedés útjára, és úgy vélte: egy év múlva ilyenkor már erről lehet majd beszélni.

Orbán Viktor hangsúlyozta azt is: 2030-ra Magyarország az uniós fejlettség 85-90 százalékát érheti el.