Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Pontosabban esküvői szokások, ruhák, dekorációk. Minden, ami láttat valami életünk egyik legszebb napjából. A kihívás nagy, de felettébb izgalmas. A magyar nők nézőpontjából mutatja be az esküvői szokások, hagyományok, viseletek térbeli és időbeli változását a Magyar Nemzeti Múzeum Magyar Menyasszony címmel decemberben nyíló kiállítása. 

A Magyar Menyasszony projekt részleteit a napokban mutatta be a múzeum főigazgatója, L. Simon László.

"A házasság ma sem elavult intézmény… a decembertől látható kiállítás a nőknek a házasságon, a társadalmon belüli szerepét is vizsgálja."

Közösségi oldalakon várják az esküvői emlékeket

A kiállítást szeretnék társadalmasítani és bevonni a széles közönséget annak létrehozásába.  Facebook- és Instagram-oldal, blog és podcastsorozat indult, és a napokban zárult az MNM esküvői témájú gyerekrajz pályázata is, amelyre több mint 1500 munka érkezett.

Ötszáz év esküvői szokásai

A Kárpát-medencében.  77 személyes történetet is megidéznek, mások mellett Habsburg Mária és II. Lajos vagy Alekszandra Pavlovna és József nádor házasságát. Igazi kuriózumnak ígérkezik  az a 16. század eleji főúri öltözet is, amelyet a hagyományok szerint Mária királyné viselt 1522-es házasságkötése alkalmával és amelyet Magyarország legrégebbi és Európa második legrégebbi esküvői ruhájaként tartanak számon. 

A ruhákon kívül láthatók majd esküvői festmények és fotók, ékszerek, szerelmi ajándékok, szerelmi levelezések és képeslapok, kelengyeládák, lakodalmi menükártyák, étkészletek, menyasszonyi koszorúk és egyéb tárgyi emlékek is helyet kapnak az anyagban.

Figyelem!

Országos lakossági gyűjtési akciót hirdettek! Online várják a képeket, fotókat, családi történeteket   a Magyar Menyasszony projekt honlapján. 

Legyél alkotója Te is minden idők legnagyobb esküvői témájú online gyűjteményének. 
 

(Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum)