Az autonómia a székelyek jogos követelése – mondta Potápi Árpád János vasárnap, Székelyföld autonómiájának napján Tevelen, ahol őrtüzet gyújtottak a székelyek iránti szolidaritás jeleként.

Bíznak abban, hogy az őrtüzek gyújtásával elérik céljaikat

A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a helyi önkormányzat és a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének rendezvényén hozzátette, reméli, hogy az őrtüzek gyújtása nem hiábavaló, és az autonómiatörekvést el fogja ismerni a román politika, a közvélemény és az európai politika is.

„Amit Székelyföldnek kérünk, nem Isten ellen való vétek, hanem jogos nemzeti követelés” – jelentette ki, hozzátéve, hogy a nemzetiségi autonómia Európában több országban létezik.

Az államtitkár emlékeztetett: a Székely Nemzeti Tanács 2016-ban határozott arról, hogy október utolsó vasárnapját Székelyföld autonómiájának napjává nyilvánítja, és arra kérte a székely településeket, hogy Székelyföld határát őrtüzekkel, fáklyákkal világítsák meg. A kezdeményezés azóta elterjedt a Kárpát-medencében és világszerte.

Jelen van a testvériség

A bukovinai székely származású politikus azt mondta, őseik kétszáz éven át éltek száműzetésben, Bukovinában, ezért igazán szolidárisak lehetnek az erdélyi székelyekkel. Úgy fogalmazott: a Tevelen gyújtott őrtűz azt jelenti, hogy „nemcsak barátai, ismerősei, hanem testvérei is vagyunk egymásnak”.

Kitért arra is, hogy Tevel testvértelepülésén, Csíkdánfalván a járványhelyzet miatt őrtüzet idén nem tudnak gyújtani, de minden ablakba mécsest, gyertyát helyeznek ki. A rendezvényen Fazekas Attila, a település polgármestere olvasta fel az SZNT székely autonómiáról szóló kiáltványát.

 

Kép: Potápi Árpád János Facebook oldala