A szekszárdi álláskeresők terén.  Több mint 70 százalékkal csökkent a szekszárdi regisztrált álláskeresők átlagos száma 2012 és 2022 között – mutat rá a SzekszardAllas.hu, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatbázisa alapján készült elemzésében.

A csökkenés különösen 2012 és 2015 között volt jelentős mértékű

Ezen időszakban  68 százalékkal lettek kevesebben a nyilvántartott álláskeresők. 2018 és 2020 között 36,8 százalékkal emelkedtek az álláskeresői számok.

A koronavírus-járvány kirobbanásával terhelt 2020-as évben nem csak Szekszárdon, hanem országos szinten is többen lettek regisztrált álláskeresők.

Vizsgálták a nemek szerint megosztást is

A számok megközelítőleg hasonlóan alakultak. Az életkor szerinti megoszlás esetében viszont már élesebb differenciák bontakoztak ki, hisz látszik, hogy szinte minden évben a 25-54 éves korosztály tette ki a regisztrált álláskeresők kétharmadát Szekszárdon. Számuk ugyanakkor jelentős mértékben csökkent az évek során, nem úgy, mint az 55 év és feletti korosztályé, akik 2022-ben is a korábbi esztendőkhöz hasonló mennyiségben szerepeltek az álláskeresői regiszterben.

(Forrás: Az elemzést készítette a SzekszardAllas.hu, az adatok forrása a NFSZ)

A statisztikában megmutatkozik a végzettség fontossága

A kimutatás szerint a magasabb képesítés birtokában lévők könnyebb munkaerőpiaci helyzete körvonalazódik. A legkiszolgáltatott helyzetben egyértelműen a csupán általános iskolát végzettek voltak, akik minden évben 41-47 százalékos arányban voltak jelen a szekszárdi regisztrált álláskeresők között. Ezt követően a magasabb iskolázottság szerint az arányok fokozatosan csökkentek, egészen a főiskolát, egyetemet végzettekig, akik mindössze a 4-7 százalékát tették ki a város regisztrált álláskeresőinek 2012 és 2022 között.

(fotó: illusztráció, pixabay)