Ételek, amikből tilos adni a háziállatoknak

Óvatosan etessük kedvenceinket, mert némelyik étel mérgező lehet a számukra, pedig nem is gondolnánk. 

Bármennyire is szeretjük kényeztetni a kis szőrös háziállatainkat, mégis komoly gondot kell fordítani arra, hogy megfelelően etessük őket és kifejezetten nekik szánt ételekkel kedveskedjünk nekik. Komoly mérgezést is okozhat, ha nem megfelelő jutalomfalatot vagy kázikosztot rakunk eléjük. 

Ilyen példéul a csokoládé vagy csokoládé alapú élelmiszerek, vagy makadámdió, a szőlő és a mazsola is. Emellett a szakemberek óva intenek az édesítőszert tartalmazó finomságoktól is.  

A kutyák ételmérgezés szempontjából sokkal veszélyeztetettebbek, mint a macskák. Ennek oka, hogy az ebek szinte bármit képesek azonnal megenni, amint az orruk elé kerül, míg a cicák többnyire válogatósabbak – olvasható a hazipatika.com oldalon.

Íme néhány étel és élelmiszer a LiveScience gyűjtése alapján, amitől jobb, ha óvakodunk:

Csokoládé és kávé

Szinte ez okoz a leggyakrabban mérgezést kedvenceinknek. Lefolyásuk lehet egészen enyha, de akár komoly rohamot vagy halált is okozhat. A statisztikák szerint különösen ünnepek idején gyakoriak a csokoládémérgezések, hiszen ilyenkor több édességet tartanak az emberek otthon.

A csokoládéban két mérgező anyag is található (a teobromine és a koffein) amik a sejtműködést károsítják és így a központi idegrendszerre és a szívizmokra is rossz hatással vannak. Minél sötétebb a csokoládé, annál több teobromint tartalmaz, így akár már egy apró kocka is mérgezést okozhat.

A mérgezés első tünetei többnyire 2-4 óra múlva, egyebek mellett nyugtalansággal, erős szomjúsággal, inkontinenciával és hányással jelentkeznek. Ha időben kap kezelést az állat, jó eséllyel túlélheti a mérgezést.

Xilit

A második leggyakoribb méreganyag, ami a legtöbb otthonban megtalálható. Nemcsak élelmiszerekben, de például fogkrémekben is előfordul. Mérgezést úgy okoz, hogy inzulintermelésre serkenti a hasnyálmirigyet, ami drasztikus vércukorszint csökkenést eredményez. A tünetek a mérgezést követő 30-60 percben jelentkeznek. Hányás, letargia, a mozgáskoordináció hiánya rohamok is jelentkezhetnek.

 A mesterséges édesítőszerben lévő xilitol a kutyák hasnyálmirigyét intenzív inzulintermelésre készteti.

Olíva és hagymafélék

A bennük lévő organo-szulfátok komoly változást képesek előidézni az állatok vérében. Az állatok szervezetébe többnyire véletlenül kerül be és időnként a mérgezés tünetmentesen lezajlik. Ha vannak tünetek, azok többnyire néhány napon belül jelentkeznek hányás, hasmenés, bélfájdalom vagy étvágytalanság képében.

Alkohol

Szerencsére többnyire véletlenül kerül alkohol az állatok szervezetébe, méghozzá olyan meglepő forrásból is, mint egy rohadt alma. Az állatokban az etanol rendkívül gyorsan felszívódik, eléri az agyat és olyan tüneteket okoz, mint a depresszió, a letargia, a láz vagy a mozgáskoordináció hiánya. Előfordul, hogy a kutya kómába esik, és rendkívül lelassul a légzése. Szerencsére megfelelő gondoskodás mellett az állatok gyorsan felépülnek a mérgezésből.

Szőlő

Mind nyersen, mind szárított formában veszélyes az állatokra, mert bár egyes állatok másképp reagálnak rá, gyakran okoz veseelégtelenséget.  A reakciók annyira különbözőek, hogy egyes esetekben a kutya közel egy kiló szőlő elfogyasztása után sem mutatott tüneteket, míg egy másik egy maréktól is életét vesztette.

Komló

A sör egyik legfőbb alapanyaga sajnos nagyon veszélyes az állatokra. A benne lévő gyanták, illóolajok és a tanninok olyan tüneteket okozhatnak, mint a szorongás, felgyorsult szívverés, hányás, hasfájdalom, de akár rohamokat is okozhat. A tünetek néhány órával a mérgezés után jelentkeznek, és ha rosszul kezelik, akár az állat halálát is okozhatja.

Makadámdió

Pontosan nem tudni mekkora mennyiségtől, de az biztos, hogy már egészen kis adagban is mérgező lehet a kutyák számára a makadámdió. A fogyasztás után 12 órával jelentkező tünetek között lehet a levertség, gyengeség, hányás, mozgásképtelenség, remegés és a láz. Szerencsére, bár a tünetek ijesztőek, eddig még nem érkezett jelentés arról, hogy egy állat belehalt volna a makadámdió-mérgezésbe, de ha bármelyik eset eleve meglévő egészségügyi problémákkal társul, akkor sajnos végzetes is lehet egy-egy habzsolás a nem megfelelő ételből.