Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Katasztrófavédelmi Tudományos Tanácsa (KTT) olyan pályamunkák elkészítését várja, amelyek a tűzoltóság, a polgári védelem és az iparbiztonság szakterületének gyakorlati kérdéseivel és problémáival foglalkoznak. – írja a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. 

A tanács a pályázat meghirdetésével ösztönözni kívánja mindazokat a pályázókat, akik a megadott témakörök alapján tudományos igényű pályamunkák – máshol nem publikált tanulmány, értekezés – elkészítésére vállalkoznak.

A tudományos tanács az alábbi témakörökben várja a pályaműveket:

  • A polgári védelmi rendszerek működtetésének elemzése a jó gyakorlatok feltárására Európa országai tekintetében.
  • Magyarország katasztrófa-veszélyeztetettségének és biztonsági kihívásainak hatása a CER irányelv implementációs lehetőségeire.
  • A veszélyes üzemekkel kapcsolatos lakosságtájékoztatás eszközeinek és módszereinek fejlesztési lehetőségei.
  • A mesterséges intelligencia (gépi tanulás) katasztrófavédelmi célú alkalmazási lehetőségei.
  • A határon átnyúló katasztrófavédelmi együttműködés szakmai és jogi kérdései.
  • Felkészítés és felkészülés a szélsőséges időjárási eseményekre a civil, nem kormányzati szervek, önkormányzatok bevonásával, módszer és kapacitásbővítés helyi szinten.
  • A katasztrófavédelem szerveinek helye, szerepe a védelmi és biztonsági igazgatás feladatrendszerében.
A pályázatokat szeptember 27-éig kell postára adni, a beérkezett műveket szakértőkből álló szakmai bíráló bizottság értékeli. Az első három helyezett pénzjutalmat (bruttó 300, 200, illetve 150 ezer forint) kap.