Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Pár kattintás, és már kész is

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Online a legegyszerűbb és a leggyorsabb az szja-tervezetek átnézése, módosítása, elfogadása. Erre hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Ehhez persze ügyfélkapura van szükség. Akinek még nincs hozzáférése, bármikor regisztrálhat a rendszerbe, ami után azonnal eléri elektronikusan a saját szja-bevallási tervezetét.

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek, mezőgazdasági őstermelők és az egyéni vállalkozók bevallási tervezetüket a legegyszerűbben az eSZJA-portálon egészíthetik ki és küldhetik be a NAV-hoz; ezen lépések nélkül az ő tervezetük nem válik automatikusan bevallássá május 22-én. 

A többi adózónak nincs teendője, ha a tervezet adataival egyetért.

Aki azonban módosítani szeretne rajta, az használja a portál kereső funkcióját, úgy tudja a leggyorsabb megtalálni a kiegészítendő tételt. Ha a tervezetben visszaigényelhető adó szerepel, a kiutaláshoz mindenképpen meg kell adni a bankszámlaszámot vagy postacímet, attól függően, hogy miként szeretné megkapni az összeget. A kiutalás a bevallás beérkezésétől számítva legkésőbb a 30. napon megtörténik.

Az szja 1+1 százalékának felajánlásáról ugyancsak május 22-ig lehet nyilatkozni – áll a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleményében.