Piramis Indonéziában? Ez lehetséges?

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A kutatók szerint az Indonéziában eltemetett óriási piramis lehet a világ legrégebbi piramisa

Az indonéziai domboldal alatt megbúvó óriási, földalatti piramisszerű építmény messze túlhaladta a Stonehenge-et vagy a gízai piramisokat, és egy új tanulmány szerint felveheti a versenyt a valaha emberi kéz által épített legrégebbi megalitikus építményekkel.

A Nyugat-Jáva szigetén található ősi kőépítmények kivételes domboldala szent a helyiek számára, akik ezt a fajta építményt „ puden berundak ”-nak, azaz lépcsős piramisnak nevezik a csúcsára vezető teraszok miatt.

Gunung Padang. (RaiyaniM/Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0)

A régészek alig karcolták meg a lelőhely felszínét, mégis sok kutató már az emberi találékonyság " figyelemre méltó bizonyítékának" tartja .

A Gunung Padang potenciálisan a világ legrégebbi piramis alakú építménye, amely egy kialudt vulkán tetejére épült az általunk ismert civilizáció hajnala előtt.

Érdemes megjegyezni, hogy vita folyik arról, hogy a helyszín ember alkotta építményeket vagy egyáltalán piramist tartalmaz-e, vagy hogy az itt található elemek többsége természeti erők eredménye.

Ám a Gunung Padang, amely a helyi nyelven „a megvilágosodás hegyét” jelenti, kiterjedt elemzése azt sugallja, hogy egy ősi civilizáció faraghatta a természetes lávadombot és belsejét egy piramisszerű építménnyé.

A lelőhely első radiokarbonos kormeghatározása azt jelzi, hogy a kezdeti építkezés valamikor az utolsó jégkorszakban kezdődhetett, valószínűleg 27 ezer évvel ezelőtt.

A jelenleg ismert legrégebbi építmény a mai Törökország területén található Göbekli Tepe, amely 11 ezer éve épült.

Göbekli Tepe

A Gunung Padangról szóló jelenlegi tanulmány eredményei sokéves alapos elemzés után születtek meg.

2011 és 2015 között egy régészekből, geológusokból és geofizikusokból álló csapat Danny Hilman Natawidjaja geológus vezetésével az Indonéz Nemzeti Kutatási és Innovációs Ügynökségnél különféle technikákat, például magfúrást, talajradarokat és felszín alatti képalkotást alkalmazott a szondázáshoz.

Azt állítják, hogy a Gunung Padang bonyolult és kifinomult szakaszokban épült, amelyek legmélyebb része 30 méterrel lejjebb található.

Szeizmikus hullámok segítségével megvizsgálták a domboldal belsejét, rejtett üregekre és kamrákra bukkantak, amelyek közül néhány akár 15 méter hosszú is lehet, mennyezete pedig 10 méter magas. 

Gunung Padang felszínén látható megalitikus kövek. (Natawidjaja et al., Archaeological Prospection , 2023)

"A Gunung Padang 3-as és 2-es blokkjának építőinek figyelemreméltó kőműves képességekkel kellett rendelkezniük, amelyek nem illeszkednek a hagyományos vadászó-gyűjtögető kultúrákhoz" – írja a kutatócsoport.

További ásatások szükségesek ahhoz, hogy megértsük, kik voltak ezek a történelem előtti emberek, és miért építették azt, amit csináltak.

Azonban még nem bizonyos, hogy ezeket emberek építették.

"Ez a tanulmány azt szemlélteti, hogy a régészeti, geológiai és geofizikai módszereket integráló átfogó megközelítés hogyan tárhat fel rejtett és hatalmas ősi struktúrákat" – összegzi a csapat .

 

A tanulmány az Archaeological Prospectionban jelent meg.

Borítókép: pixabay