Kezdőlap SZEKSZÁRD Szekszárd - Közélet

Pozitívan értékelték a diákok a magyar érettségit

A magyar érettségi utáni fellélegzés öröme - Fotó: Szilasi Szabolcs

Középszinten az egész országban összesen 71 ezer diák vizsgázott az első napon magyar nyelvből. A tavalyihoz hasonlóan idén is írásbeli érettségi lesz. Könnyebbség azonban, hogy reggel nyolc óra helyett egy órával később, kilenckor kezdődtek a számonkérések. Délután egy óra előtt valamivel már szép számmal lehetett találkozni az utcán az első nap megpróbáltatásait sikerrel túlélt diákokkal. Sokak fülén telefon volt, bizonyára szüleik aggódó kíváncsiságára igyekeztek mihamarabb pontot tenni, esetleg közeli barátaiknak üzentek, mások első útja a hamburgerezőbe vezetett. Lányok és fiúk vegyesen és apróbb csoportokban beszélgettek kedélyesen. Összességében úgy látszott, hogy az első akadályokat sikeresen vette mindenki. Így értékeltek a diákok.

Mindjárt csúszik a burger – Fotó: Szilasi Szabolcs

“Nehezebbre számítottam, de így sem volt könnyű. Leginkább az odafigyelés okozott problémát, mert nem túl jó a koncentráció képességem. Most viszont összeszedtem magam és sikerült odafigyeljek.”

Összegezte tapasztalatait a fiatal fiú. Nem érintette rosszul, hogy csak otthonról tanulhatott és hogy a járványhelyzet miatt nem lesz szóbeli, mivel írásban jobban ki tudja fejezni magát.

Magabiztosak és jólöltözöttek – Fotó: Szilasi Szabolcs

“Szerintem könnyű volt és jól sikerült. Könnyebb így, hogy nincs szóbeli, kevesebbet kell tanulni.” – jóval rövidebben és tömörebben reagált diáktársa válaszára a mellette álló barátja.A minimumban reménykednek mindketten a holnapi mateknál.

Nagyon optimistán állt az érettségihez és a helyzethez Rebeka. Az érettségi magyar része szerinte nem volt annyira nehéz. Motiválja, hogy nem egyedül, hanem társai mellett küzdhet a jó érdemjegyekért. Céltudatos, a továbbtanulást külföldön tervezi.

“Szerintem nagyon szépen megszervezték az idei érettségit a világjárvány tükrében. Minden teremben tízen ültünk, távolságtartóan, de szerencsére a maszkokat le tudtuk venni, ami szerintem nagy előny volt. Sok volt a négy óra első napra, de szerintem a többiben belelendülünk és mindenkiben ott lesz a vizsgahangulat.”

Első blikkre nekik is jól sikerült – Fotó: Szilasi Szabolcs

Volt olyan diák, aki átfogóbban összegezte a magyar érettségivel kapcsolatos meglátásait. Véleménye alapján az idei annyira nem volt nehéz, a tavalyihoz képest legalábbis, viszont találkozott könnyebb feladatsorral is az előző években. Néhány perc múlva érkezett egy fiatal lány, őt sem izzasztotta meg a magyar, a mateknál arra számít, hogy nehézségben megegyezik majd a tavalyival, ennek örülne.

Két részből állt a magyar érettségi feladatsora

  • Az első feladatlapon 1848-as szabadságharc szónokakról szöveget kaptak, ami alapján kellett megoldaniuk feladatokat.
  • A második részben a diákok feladata novellaelemzést, valamint versösszehasonlítást kellett végezniük.

Szintén egy pozitív tapasztalat:

“Teljesen korrekt volt – nem volt túlságosan nehéz, de annyira azért könnyű sem. A tavalyinak a szintjén képviselte. Szerintem meglepetést nem tudott okozni senkinek.”

Fotó: Szilasi Szabolcs

Nem érintette negatívan a szekszárdi diákokat az otthoni felkészülés

A kérdések és válaszok alapján nem tűnik úgy, mintha a szekszárdiakat negatívan érintette vagy hátráltatta volna az érettségire való otthoni felkészülés. Többségük úgy vélekedett, ha lesz következménye, az nem a magyar érettséginél, hanem a mateknál, nyelvnél, valamint a történelem érettséginél jelentkezik. A megkérdezettek közül többen is említették, hogy amelyik tantárgynál bizonytalanabbak voltak magukban, ott külön tanár segített nekik.

Mi lesz holnap a mateknál?

Sokak szerint a keddi nap a vízválasztó, az összes közül a legnehezebb nap. A szekszárdi diákok jól teszik és bizakodóak.

“Remélhetőleg egyszerű feladatok lesznek és gyorsan túl leszünk rajta.”

Így legyen. A legjobbakat nektek! Mi szorítunk!

Fotó: Szilasi Szabolcs
Fotó: Szilasi Szabolcs
Fotó: Szilasi Szabolcs
Fotó: Szilasi Szabolcs
Fotó: Szilasi Szabolcs