Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A IV. Ügyeleti Szakmai Verseny záró napján írásbeli teszt várta a műveletirányítókat, akiknek jellemzően csak a hangjával találkoznak a segítséget kérők. Ezúttal azonban nem csapatban dolgoztak, és nem kellett segélykérőhívásokat sem fogadniuk, csupán egy tollat kaptak a kezükbe és az egyéni tudásuk került a fókuszba.


A megmérettetésen Tolna vármegyét Czidor Norbert tűzoltó százados műveletirányító főügyeletes, Kovács Zoltán tűzoltó őrnagy ügyeletvezető, valamint Nász Imre tűzoltó őrmester műveletirányító referens képviselte, míg Árvai Tibor tűzoltó alezredes, főügyeleti osztályvezető bírói feladatokat látott el.

A műveletirányítóknak a rendelkezésre álló információk birtokában a káreset helyszínéhez legközelebb eső tűzoltóságról a megfelelő számú egységet, a szükséges felszereléssel rendelkező járműveket kell riasztaniuk. Emellett számos szabályt ismerniük kell, a segítségnyújtáshoz szerteágazó tudásra van szükség. A versenyre összeállított ötvenperces elméleti tudásfelmérő ötven kérdése alaposan próbára tette a szürkeállományukat.

Helyesen kellett megválasztaniuk egy feltételezett tűzeset riasztási fokozatát, és biztosnak kellett lenniük abban is, hogy az eset jellegének függvényében elegendő számú tűzoltóegységet riasztanak a helyszínre.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatot álmukból felriasztva is ismerniük kell, így ez sem okozhatott számukra problémát. De volt kérdés az e-call jelzést adó járművekre vonatkozóan, sőt a veszélyes anyagot jelző táblákat is fejből kellett beazonosítaniuk. Tudniuk kellett, hogy az adott bárca fertőzésveszélyes anyagra, gyúlékony gázra, vízzel gyúlékony gázokat képező anyagra, esetleg öngyulladó szállítmányra vonatkozik-e.

Az eredményhirdetésen Erdélyi Krisztián tűzoltó vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság műveleti főigazgató-helyettese gratulált a versenyzőknek. Mint mondta: felgyorsult világunkban elengedhetetlen a folyamatos képzés és önképzés ahhoz, hogy helyt tudjunk állni a mindennapokban. Hozzátette, a mostani verseny is azt bizonyította, hogy felkészült szakemberek segítik a bajbajutottakat.

Eredmények:

Egyéni műveletirányító:

  •     helyezett: Jorsits Tamás tű. zászlós, Győr-Moson-Sopron VMKI
  •     helyezett: Kiss Róbert tű. zászlós, Komárom-Esztergom VMKI
  •     helyezett: Fekete Szabolcs tű. zászlós, Győr-Moson-Sopron VMKI 

Egyéni ügyeletvezető: 

  •     helyezett: Szüts Tamás tű. őrnagy, Győr-Moson-Sopron VMKI
  •     helyezett: Lapis András tű. alezredes, Borsod-Abaúj-Zemplén VMKI
  •     helyezett: Nagy Attila tű. törzsőrmester, Fejér VMKI 

Összesített csapat:

  •     helyezett: Győr-Moson-Sopron VMKI
  •     helyezett: Szabolcs-Szatmár-Bereg VMKI
  •     helyezett: Békés VMKI

Fotó: Mihályka Szabina tűzoltó főhadnagy Óvári Timót tűzoltó hadnagy