Az elmúlt időszak enyhe telei ellenére sem lazulhat a fegyelem a rendkívüli téli időjárási helyzetre történő felkészülésben. Értekezletet tartottak a rendkívüli időjárás következményeinek kezelésében érintett szervezetek Szekszárdon, a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon.


Részt vett a programon a Tolna Vármegyei Kormányhivatal, a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság, az Országos Mentőszolgálat Dél-dunántúli Regionális Mentőszervezet, az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt., a Magyar Államvasutak Zrt. Pécsi Területi Igazgatóság, a Magyar Közút Tolna Vármegyei Igazgatóság.

Dr. Balázs Gábor tűzoltó dandártábornok beszédében a vármegyei aktualitásokkal szemléltetve fejtette ki, hogy kulcsszerepet játszik az együttműködés. Az értekezlet célja, hogy a rendkívüli téli időjárás következményeinek kezelésében érintett ágazatok és szervezetek korábbi tapasztalataikat feldolgozzák, majd az egyes szakterületi feladatokat valamennyi résztvevővel megismertessék.

Gyorsaság, hatékonyság

Egy rendkívüli helyzet csak úgy számolható fel gyorsan és hatékonyan, ha az érintett szervezetek szabályozottan működnek együtt. Mindezt nemcsak az előírások teszik egyértelművé, de a hétköznapok során kialakított közvetlen kapcsolat, a megfelelő kommunikáció és a személyesen épített bizalom is, hangzott el a fórumon.


A felkészülés második felvonására november huszonharmadikán, egy törzsvezetési gyakorlat alkalmával került sor. Szekszárdi vezetési pontból történő irányítás mellett, a rendelkezésre álló emberi erőforrások bevonásával, az informatikai- és egyéb technikai eszközök alkalmazásával vette kezdetét egy összetett szimuláció, amelyben az egyes résztvevők Tolna vármegye különböző gyakorlati helyszíneiről kapcsolódtak be a végrehajtott katasztrófavédelmi együttműködési gyakorlatba.

(fotó: Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)