Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Régészeti Gasztronómiai Fesztivált rendeznek Nyíregyházán

Tíz, a neolitikumtól egészen a középkorig ívelő korszakokból származó ételkonstrukcióval és hozzájuk kapcsolódó tematikus előadásokkal várja a látogatókat a Tűz fölött, föld alatt – Régészeti Gasztronómiai Fesztivál szombaton Nyíregyházán, a Sóstói Múzeumfaluban.

A nap folyamán a régészek hiteles alapanyagok és technológiák felhasználásával mutatják be, hogyan és mit ettek őseink, illetve milyen nyomokat és leleteket hagytak hátra maguk után étkezési szokásaikról.

A különleges ételek között szerepel a Libum, egy édes római lepény, kőkori recept alapján készült zöldséges marharagu, viking ragu, középkori recept alapján készült perec és bronzkori recept szerint készült szamócás sütemény is.

Az esemény célja, hogy a látogatók testközelből ismerkedhessenek meg az ételek régészetével és az ételen keresztül a régészettel. A gasztronómiai élményekhez szorosan kapcsolódó tematikus előadásokon a látogatók betekintést nyerhetnek a múlt konyháiba és az ehhez kapcsolódó tudományos eredményekbe. Megtudhatják például, hogyan étkezett a római köznép és az elit, mit evett egy vaskori sóbányász és milyen desszertet fogyasztottak a bronzkorban.

A rendezvény helyszíne a Sóstói Múzeumfalu legrégebbi épületeket bemutató, autentikus településrésze, az Árpád-kori falu lesz. A fesztivál ideje alatt népi mesterségek bemutatóin is részt vehetnek az érdeklődők. Emellett hagyományőrző csoportokkal, korabeli viseletekkel és íjászattal találkozhatnak a látogatók, a kicsiket pedig régészhomokozóval és kézműves foglalkozásokkal várják majd.

 

(Illusztráció: Pixabay)