Rekordidővel rakta ki egy robot a Rubik-kockát

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Mitsubishi Electric gépe kevesebb mint egyharmad másodperc alatt kirakta a nagy kihívást jelentő Rubik kockát.

A számítógéppel vezérelt komponensek egy szempillantás alatt mozgatták a 3 x 3-as kocka négyzeteit, amíg a blokk mindkét oldala egyszínűvé nem vált, így teljessítve a játékot.

A Mitsubishi Electric projektcsapata a Guinness-rekordok könyvével pózol Hyogo prefektúrában. Fotó: MITSUBISHI ELECTRIC

A jelenlévők megtapsolták a bravúrt.

A Guinness Világrekordot a TOKUI szinkronizált, mozgástesztelő robot által elért 0,305 másodperces időt a világ új legjobbjának ismerte el, ezzel megdöntötte a korábbi 0,38 másodperces rekordot.

A Mitsubishi Electric május 21-én kapott tanúsítványt a nyilvántartó testülettől.

Az ember által elért leggyorsabb idő 3,13 másodperc, amit Max Park ért el 2023 júniusában egy kaliforniai eseményen.

A Mitsubishi Electric sajtóközleménye szerint a rekordot döntő gép egy szabadalmaztatott technológiával kifejlesztett színfelismerő algoritmust használ, amely lehetővé teszi a robot számára, hogy nagy sebességgel pontosan tudja feldolgozni a színeket.

A cég szerint a gép 0,009 másodperc alatt képes 90 fokkal elforgatni egy tárgyat.

 

 

Az egyik legnagyobb kihívás, amellyel a csapat szembesült, a kocka elakadása volt, amikor az alkatrészeit nagy sebességgel forgatták. A beállításokat addig végezték, amíg a robot a kocka eltörése nélkül tudta végrehajtani a műveleteket.

A Rubik-kocka háromdimenziós mechanikus logikai játék, melyet 1974-ben talált fel ifjabb Rubik Ernő. A Rubik-kocka eredeti neve a magyar kereskedelemben bűvös kocka volt. A szabadalmi leírásban a feltaláló térbeli logikai játékként nevezte meg a mechanikus, egyéni logikai játékot, amelynek célja, hogy egy előzetesen összekevert kockából forgatással visszaállítsuk az eredeti, rendezett színösszeállítást, vagyis minden oldalon azonos színű lapocskák legyenek.

Világszerte divattá vált, mint egy kifinomult játék, amely próbára teszi az intelligenciát és a kézügyességet.

A robotok jelentős szerepet játszanak a japán gazdaságban, és jól képviseltetik magukat a popkultúrában. Történelmileg gyárakban használták összeszerelésre, és most gyorsan áttérnek a szolgáltatásokba, mivel az ország munkaerőhiánnyal küzd.

Gépek találhatók a lánc éttermeiben, amelyek asztalokhoz hozzák a rendeléseket, a vendégeket bejelentkező szállodákban és az utcákon is találkozhatunk velük, ahol az ételeket szállítják ki, sőt még egy kiotói robot buddhista tanításokat kínál.

 

Forrás: The Japan Times

Borító: Pixabay