Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Világszerte egyre erősödnek a hétvégi magyar iskolák, és az ott tanuló diákok létszámában is növekedés tapasztalható – mondta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a hétvégi magyar iskolák találkozóján pénteken.

Napjainkban mintegy 250 hétvégi magyar iskola működik világszerte, ahol eltérő létszámmal foglalkoznak a gyermekekkel, fiatalokkal; ez jelenthet öt-hat, de akár kétszáz főt is meghaladó közösséget. A világ legtávolabbi pontjain is működnek hétvégi magyar iskolák – közölte, új helyszínként említve Tokiót, Abu-Dzabit és Szingapúrt.

Az iskolák közreműködnek abban, hogy hétvégi oktatás-nevelés keretében a magyar nyelvet, kultúrát és hagyományokat át lehessen adni a gyerekeknek, fiataloknak. Abban is segíthetnek, hogy a magyar gyerekek később a magyar felsőoktatásba bekapcsolódva, Magyarországon szerezzenek diplomát.

Új lehetőség a Welcome Office-t, a Hazaváró Iroda, amely hamarosan megnyithatja kapuit, és a véglegesen vagy ideiglenesen Magyarországra hazatelepülőknek nyújt segítséget.

A bölcsődétől a felsőoktatásig segítik a külhoni magyar intézményhálózatot, a Szülőföldön magyarul programban a 2022-23-as tanévtől az oktatási-nevelési és hallgatói támogatás összegét minden régióban évi 100 ezer forintra emelték. A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program beruházásai lassan lezárulnak, csaknem 900 óvoda és bölcsőde építéséből, felújításából több mint 800 már megvalósult – közölte.

A pénteki programba, 31 országból csaknem 160-an kapcsolódtak be.