Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Róma alapításának 2777. évfordulóját ünneplik ma

4 hét

A Krisztus előtti 753-ban alapított Róma ünnepnapján császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünnepelnek. Róma 2777. születésnapján vasárnap, felelevenítik a legendát, mely szerint Romulus és Remus április 21-én alapította a várost.

A Circus Maximus egykori versenypálya mezeje az ünneplés központi helyszíne. Felidézik a legendás alapításnak azt a pillanatát, amikor Romulus és Remus felszántotta a határvonalat a leendő város körül. Felelevenedik Róma történetének egy másik ismert jelenete is, amikor a gladiátor Spartacus római katonákkal harcol. A hagyományőrző egyesületek tagjai egy napra életre keltik a császárokat, köztük Julius Caesart, a szenátorokat, a matrónákat, a Vesta-szűzeket és a legionárius katonákat.

Díszes felvonulásuk a Circus Maximustól indul, érinti a Capitolium-dombot, és végigvonul a Forum Romanum és a Colosseum előtt.  A minden évben megrendezett menet olaszok és külföldiek tömegeit vonzza.

Az eseményt szervező Római Történelmi Csoport idén jubilál, alapításának harmincadik évfordulóját ünnepli..

Az évforduló másik kiemelt helyszíne a Pantheon. Április 21-én délben az ókori műemlék tetején levő, kör alakú nyíláson keresztül a napsugarak pontosan az épület bejárati bronzkapuját világítják meg. A Pantheont szándékosan építették így, hiszen ezzel a fényjátékkal a kapun belépő császárt világították meg.

A Krisztus előtti 753-ban alapított Róma ünnepnapján ingyenes a belépés a városi múzeumokba.