A szélben hajlik ide-oda, de a csigaház stabilan követi a mozgását. Ezekben a napokban bizonyára sokszor találkozol Te is ilyen képpel. Mondhatnánk, mint egy kecses játék, úgy teszi bolondossá a fűszál egyenes mivoltát. Képünk a szekszárdi lösz-szurdik partján illegő fűszálon örökítette meg a kis csigaházat.

S ha már ezzel gyönyörködtet bennünket a természet, csokorba szedtünk pár információt és érdekességet a csendes barátról.

Óvtosan fogjd meg őket, mindig a házuk oldalánál fogva. A kisebb csigák törékenyek tudnak lenni. A nagyobb csigák háza is puha a növekedési zónában. Ha mégis letörne egy-egy darab belőle, nincs nagy baj, a csiga ki tudja javítani a házát, a letört részek visszanőnek. 

Brrrr! Elvesztett fejből új test?

Az állatvilág egyik legbizarrabb regenerációját fedezték fel japán tudósok. A sacoglossans nevű fajhoz tartozó tengeri csigákat tanulmányozták. Ezek a meztelencsigák képesek „elveszíteni a fejüket”, majd az önálló életre kelt fejükből néhány hét alatt egy teljesen új testet tudnak növeszteni.
A csigák lenyűgöző állatok, amelyek az egész Földön laknak: a vadon élő, trópusi és nedves területektől a hűvös és megközelíthetetlen helyeken át az óceánok mélyéig. Becslések szerint több mint 100 000 különböző csigafaj létezik világszerte.

Tudtad?

A világ legnagyobb szárazföldi csigája az afrikai achtina, mely elérheti az 5 kg-ot, kissé megnyúlt héja a 30 cm-t.
A legnagyobb tengeri csiga (és egyben az egész csigacsoport legnagyobb képviselője) a kaliforniai vízinyúl. Akár 90 centiméter hosszú is lehet, súlya meghaladja a 7 kilogrammot!
Nincs fülük a csigáknak. Látni is alig néhány-több centiméternyire látnak.