Nemcsak gyógyszer, hanem isteni finom is. Szerencsére már nem kell az Óperenciás-tengeren túlra utazni a beszerzéséhez, itthon is egyre több üzletben lehet kapni. Frissen és szárítva is ugyanolyan kedvező az élettani hatása, ráadásul sokkal olcsóbb, mint a kapszulákba zárt, gyakran csillagászati összegbe kerülő kivonatuk.

 

Következzenek a shiitakes csodareceptek!

Kezdem is rögtön a világ egyik legegyszerűbb, leggyorsabb, legegészségesebb és legízletesebb shiitake ételével. Nem több mint 10 perc az elkészítési ideje. Finom, különleges, egyedi ízvilága a hedonistáknak, a mindenmentes irányzat híveinek, de még a gombákat kevésbé kedvelőknek is be fog jönni.

Shiitake fűszeres zöldbabbal
 

Hozzávalók:

15 dkg shiitake

30 dkg zöld ceruzabab (fagyasztott)

2 ekvőkanál olívaolaj

3 gerezd fokhagyma

1 hüvelykujjnyi gyömbér

1 póréhagyma

1 db chilipaprika

1 dl szójaszósz

1 evőkanál méz

1 lime leve – lehet citrom is

1 evőkanál szezámolaj

1 csapott evőkanál szezámmag

1,5 dl víz

Elkészítése:

Az olívaolajon pirítsuk meg barnára a felszeletelt gombákat. Adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát és gyömbért, felkarikázott chilipaprikát, valamint a félbevágott és felkarikázott póréhagyma fehér részét. Öntsük rá a szójaszószt és a mézet. Pirítsuk össze, majd öntsük fel a vízzel. Tegyük bele a zöldbabot. Forraljuk el a felesleges vizet, hagyjuk besűrűsödni a szaftot. Ez nagy lángon 5 perc nagyjából. Öntsük rá a szezámolajat és a lime levét, keverjük össze, forraljunk még egy utolsót rajta. Tálalás előtt szórjuk meg a szezámmaggal.