Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Soha nem voltak aktuálisabbak a feltámadt Jézus első szavai

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A feltámadt Jézus megbékélésre szólít Istennel, embertársainkkal és önmagunkkal – olvasható a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közös, húsvéti üzenetében.

Azt írták: aligha van aktuálisabb ajándék 2023 húsvétján, mint a feltámadt Jézus első szavai tanítványaihoz: "Békesség nektek!". A nagypénteki keresztre feszítés után a tanítványok a minden elveszett keserű érzésével tértek haza otthonaikba, talán még magukat is hibáztatva a történtekért. Harmadnapon azonban a feltámadt Jézus köszönt rájuk: "Békesség nektek!"

Jézus köszöntése felhívás, hogy béküljünk meg Istennel. Ő irgalmas szeretettel fordul felénk, mint szerető atya hív minket a vele való közösségre. Arra, hogy a bűneinket elhagyva, akarjunk vele közösségben élni, mert csak így ismerhetjük meg az ő békéjét.

Jézus köszöntése felhívás, hogy embertársainkkal is megbékéljünk. Sem az emberek, sem a népek és nemzetek ellenségeskedését nem fogadhatjuk el természetesnek. Jézus arra biztat, hogy béküljünk ki egymással, hiszen csak ez méltó Krisztus tanítványaihoz. Sem harag, sem bosszú, sem tisztességtelen előnyszerzés nem lehet elfogadható a keresztény ember számára. A harag és a háború, az emberi életek elpusztítása bűn az egyén és a nemzetek ellen – hangsúlyozzák az üzenetben. 

Kitértek arra is, hogy Jézus szavai belső megbékélésre, személyiségünk elfogadására is szólítanak. Úgy fogalmaztak: "Jézus mindnyájunkat úgy fogad el, amilyenek vagyunk: emberi értékeinkkel és hiányainkkal, hogy aztán önmagával gazdagítson, és új emberekké tegyen bennünket.”

Illusztráció: pixabay.com