Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Persze most sem rab, de! 1928-ban a Disney bemutatta a Steamboat Willy című, alig 8 perces rajzfilmet. Ez az animáció életében nagyon fontos mérfölkő volt.

Mivel ez 95 éve történt, amint 2024-re vált a naptár, az amerikai szerzői jogi törvény értelmében a karakter elveszíti a védjegyi oltalmát, és közkinccsé válik.

Így jár minden ilyen idős történet és karakter. Vagyis a Disney engedélye nélkül lehet ezután szerepeltetni Miki egeret bármilyen alkotásban. Így járt tavaly Micimackó is, aki egy nem éppen sikeres horrorfilm alakja is lett azóta.

Eddig a népszerű, nagyfüles Miki egér évtizedek óta a nagy cégek és a független művészek között zajló copyrigh-háború szimbolikus alakja volt. 1971-ben egy Dan O’Neill nevű rajzoló kiadott egy képregényt, benne sokak szerint megalázva a figurát. Célja a provokatív pereskedés. Lévén, hogy „a szólászabadság alkotmányos jogából fakadóan joga van paródiát készíteni bármiről.” Pert vesztett, a rácsokat úgy úszta meg, hogy „ha bármikor lerajzolja Miki egeret, az kérdés nélkül 190 ezer dolláros büntetést és egy év börtönt jelent neki.”

Disney erős lobbija miatt 1998-ban sikerült elérniük, hogy 20 évvel kitolják a szerzői jogok elévülésének idejét az amerikai jogrendszerben – ezt a törvényt azóta is Mikiegér-védelmi határozat gúnynéven emlegetik.

Valószínűleg a 95 év lejártával sem lesz teljesen szabad a pálya Miki egér ábrázolásával kapcsolatban, a Disney jogászai azzal érvelnek, hogy a jogvédelem a karakternek csak az 1928-as filmben látható verziójánál jár le, a modernebb ábrázolásoknál továbbra is tart.

(forrás: filmtekercs, gsplus, telex, fotó: pixabay)