Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Hőgyészi Székely Kör közösségi házat hozott létre a közelmúltban. A ház a település központjában álló, 250 éves épületben kapott helyet, amelyet az egyesület 2018-ban vásárolt meg a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatásával. 

A csaknem 200 négyzetméteres házban közösségi teret, táncpróbatermet, kiállító helyiséget, viseletraktárat alakítottak ki.

A közösségi ház április 22-én nyílik meg, az avatáson pedig két kiállítást is megnyitnak. Az épület folyosóján az Emelt fővel című tárlat – amelynek anyaga néprajzi táborok gyűjtéséből származik -, a bukovinai székelyek történetét ismerteti majd a madéfalvi veszedelemtől a népcsoport 1944-es hazatéréséig. Külön helyiségben tárják a közönség elé az egyesület tárgygyűjteményét, javarészt eredeti viseleteket, bútorokat – vetett ágyat, bölcsőt -, valamint a hőgyészi székelyektől származó fotókat, hazatelepítő, honosító okiratokat. A Székely ház egyik melléképületében használati tárgyakat állítanak ki.