A tesztben 35 bor vett részt, melyek a hatósági, laboratóriumi és kedveltségi vizsgálatokon is bizonyítottak.
Hazánkban több mint 7300 hektárnyi területen van kékfrankos szőlő. Hordós, érlelt borok, könnyű rosék és gyümölcsös vörösborok egyaránt születhetnek belőle. Az ellenőrzés tapasztalatait összegezte a Nébih.

A borok különböző borvidékekről származtak, melyek között 2019-es, 2020-as, 2021-es, 2022-es évjáratúak és évjáratmegjelölés nélküli termékek is szerepeltek.

Figyelték: kén-dioxid mennyiség, alkohol- és redukáló cukortartalom. A tesztelt kékfrankosok alkoholtartalma – címkéjük szerint – 11,5 és 15,0% között mozgott. A megengedettnél magasabb mennyiségű kénvegyületek kedvezőtlenül befolyásolják a bor érzékszervi tulajdonságait, és az arra érzékenyeknél allergiás reakciót is kiválthatnak. 

A vizsgálati eredmények megnyugtatóak, hiszen a tesztelt kékfrankosok összes kén-dioxid-tartalmát megfelelőnek találták a szakemberek. A borok beltartalmi és élelmiszerbiztonsági jellemzői is megfeleltek az előírásoknak. A cimkén jelölésekben sem tártak fel hiányosságokat. 

A kedveltségi listán számos szekszárdi nedű

A Szupermenta terméktesztek egyik legnépszerűbb mozzanata a kedveltségi vizsgálat, melyen szakértők és laikus borkedvelők pontozták a termékeket. 

Értékelésük alapján az évjárat nélküli és a 2019-es évjáratú kékfrankos száraz vörösborok közül a dobogó legfelső fokára az „Agancsos Pincészet DHC Villány kékfrankos száraz vörösbor” állhatott, második helyen a „Teleki Selection, Villányi kékfrankos száraz vörösbor” végzett, míg harmadikként a „Mészáros Bodzási Szekszárd kékfrankos száraz vörösbor” zárt. 

A 2020-as évjáratú termékeket illetően első helyezett lett a „Schieber Szekszárdi Trilógia kékfrankos száraz vörösbor", a dobogó második fokára léphetett fel az „Eszterbauer tanyamacska kékfrankos száraz vörösbor”, a harmadik helyet a „Lajvér Szekszárd kékfrankos száraz vörösbor” érdemelte ki.

A 2021-es évjáratú kékfrankos száraz vörösborok versenyében első helyezen végzett a „Feind Dunántúli kékfrankos száraz vörösbor”, második lett a „Sol Montis kékfrankos száraz vörösbor”, harmadik pedig a „Gere Tamás Villányi DHC Villány kékfrankos száraz vörösbor”.

A 2022-es évjáratú termékeket illetően első helyezett lett a „Penny Egri kékfrankos száraz vörösbor”, a dobogó második fokára léphetett fel a „Lelovits Tamás Villányi kékfrankos száraz vörösbor”, és harmadikként a „Varga Pincészet kékfrankos száraz vörösbor” végzett.

(fotó: pixabay)