Hét kategóriában hirdették ki a debreceni városi borverseny idei győzteseit. A győztesek egy évig viselhetik a Debrecen város bora 2024 címet. Tíz éve hirdették meg először a versenyt.

Ötszáz bor versengett a címért

Ez rekord létszám. A borversenyek győztesei minden évben ott vannak a város gasztronómiai nagyrendezvényein, az "egy korty Debrecent" mások mellett a bor és jazznapokon, és a Debrecziner gourmet fesztiválon is megkóstolhatják a borkedvelők.

21 borvidék 130 pincészetének 500 bora.

A nemzetközi és magyar borbírálók az utolsó fordulóban 12 borvidék 27 pincészetének 100 bora közül választotta ki vakkóstolással a győztes tételeket. 7 kategóriában neveztek meg csúcsbort. Pezsgő, klasszikus fehér és vörös, rozé, prémium fehér és vörös, valamint édes fehér kategóriában.

Szekszárdiak a legjobbak között

A Debrecen város bora 2024 címet pezsgő kategóriában a Koch Borászat nyerte Hajós-Bajai Chardonnay Brut 2021 pezsgőjével (Hajós-Bajai borvidék).

Klasszikus kategóriában Günzer Tamás Pincészetének Mont Blanc Cuvée 2023 bora (Villányi borvidék); a Bujdosó szőlőbirtok és pincészet "Mentőöv" Balatonboglári rozé 2023 bora (Balatonboglári borvidék); valamint a Takler Borbirtok Cabernet Franc 2019 bora (Szekszárdi borvidék) nyert.

A prémium kategóriában Sümegi Ákos Pincészetének Chardonnay válogatás 2022 bora (Szekszárdi borvidék) és a Garamvári Szőlőbirtok Sínai hegy Cabernet Franc 2019 bora (Balatonboglári borvidék) nyerte el a címet.

Édes kategóriában a Béres Szőlőbirtok és Pincészet Tokaji Aszú 6 puttonyos 2017-es bora (Tokaji borvidék) lett az első.

(fotó: illusztráció, pixabay)