A Dél-Dunántúlon becslések szerint tavaly 13 500 ingatlan-adásvétel történt. Az Otthon Centrum elmúlt évet összegző adatai szerint a legtöbb adásvétel Pécsen volt 2022-ben, mintegy 2200. Tranzakciószámban Kaposvár és Siófok a folytatás, 750 becsült adásvétellel. Szekszárdon 440 adásvétel, míg az ötödik helyen végző Komló esetében 420 adásvétel történt.
  
Az 1000 embernél népesebb településeken 4-36,5 ezrelék között váltakozik a 2022-re becsült tranzakciószám lakosságra vetített értéke. 
A legnagyobb forgalom az ott élők számához mérten Balatonlellén, Zamárdiban, Siófokon, Balatonszemesen és Balatonberényben történt. Öt ezrelék alatti szintet Somogyszob, Bóly és Pogány településnél becsültek. 

Árakban hasonlók a megyeszékhelyek 

A három megyei jogú város – Pécs, Szekszárd, Kaposvár – között nincs jelentős különbség, csupán a Balaton-parti városok emelkednek ki a régió települései közül. Az átlag feletti árakat az orszáos érdeklődés is hozhatta. 

Mennyi az annyi?

A téglalakások négyzetméterára Pécsett 407 ezer forint, Szekszárdon és Kaposváron 380 ezer. A panellakásoknál Pécs vezet átlagosan 450 ezer forinttal, míg Szekszárdon és Kaposváron 380 ezer forint a négyzetméterár középértéke. A Balaton-parti településen egy téglalakás négyzetméterára tavaly elérte az egymilliós határt. De a panellakásoknál is vetekszik a fővárossal Siófok, ahol az átlag 888 ezer forint volt négyzetméterenként.