Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Már népbetegség az elhízás. A korábbi évek sikereit követve 2024-ben hatodik alkalommal startol el a Botra fel! a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége kezdeményezése, melyhez idén a Magyar Diabetes Társaság is csatlakozik. 

Május 25-én az ország 20 pontján vehetnek részt az érdeklődők közös nordic walking sétákon.

Az összefogás célja leküzdeni a ma már népbetegségnek számító elhízást, mely bizonyítottan növeli az olyan krónikus szövődmények kockázatát, mint a diabétesz, a magas vérnyomás, valamint az egyéb szív- és érrendszeri elváltozások.  

2017-ben startolt a program

„A kezdeményezéssel az a célunk, hogy rámutassunk, a civilizációs betegségek okozta spirálszerű egészségromlásba nagyon könnyű belecsúszni. Ma már pontosan tudjuk, hogy az olyan betegségek, mint a diabétesz, a magas vérnyomás vagy éppen az idült vesebetegség, összefüggnek egymással, egyik szövődményből következik a másik. Éppen ezért nehéz átfogó kezelési protokollt összeállítani, azonban a rendszeres mozgás és az egészséges testsúly megőrzése mind a megelőzésben, mind a terápiában fontos szerepet játszik”

– mondja Füzesi Brigitta, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének elnöke.

Ne a tükör vagy a mérleg motiváljon!

A kampányhoz 2022-ben társult a Magyar Hypertonia Társaság, tavaly pedig a Magyar Szabadidősport Szövetség, jelezve, hogy a testmozgás egy olyan univerzális egészségmegőrző szokás, amely minden szempontból nélkülözhetetlen az életünkben. 

A magyar lakosság mintegy 15%-át érinti ma a cukorbetegség vagy annak előállapotai, 2030-ra világszerte már közel 650 millió diagnosztizált esetet jósolnak az előrejelzések.

„Egyáltalán nem elhanyagolható tény, hogy a 2-es típusú diabétesszel diagnosztizált emberek 80-90%-a egyúttal túlsúlyos vagy elhízott.. Az időszakos divatdiéták helyett érdemes inkább a hosszabb távon is követhető, egészséges táplálkozásra és a rendszeres testmozgásra épülő életmódot kialakítani”

– hangsúlyozza Wittmann István professzor, a Magyar Diabetes Társaság elnöke.

A lakosság negyede elhízott, a férfiak 40%-a, míg a nők közel 30%-a a túlsúlyos kategóriába esik, a komoly súlyproblémákkal küzdő tinédzserek aránya pedig 4,5-szeresére nőtt az elmúlt évtizedben. 

A rendszeres ellenőrzés életeket menthet

Az orvosszakmai szervezetek szerint a kóros túlsúly – jelenleg a 30-as BMI  felett számít valaki elhízottnak – összességében több mint húszféle szövődményes betegséget okozhat. Ezek között jelentősek a szív- és érrendszeri elváltozások. 

Nordic walking – tökéletes választás minden korosztálynak

A Botra fel! eseménysorozat középpontjában a testmozgással kapcsolatos szemléletformálás áll, az aktív életmód népszerűsítésére pedig kiváló sportnak bizonyul a nordic walking, melyet edzettségi szinttől, testsúlytól, életkortól függetlenül bárki elsajátíthat csupán 30-40 perc alatt. Eredetileg a finn sífutók számára fejlesztették ki az 1930-as években, de napjainkban egyre többen fedezik fel e mozgásforma előnyeit. 

A kampányhoz május 25-én az ország összesen 20 településén csatlakozhatnak az érdeklődők, többek között Budapesten, Szegeden, Veszprémben, Sopronban, Székesfehérváron, Győrben vagy Balatonszabadiban. 

Szekszárd: Szekszárd-Palánk Sió part – 2024. május 25., 14:00 óra