Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ha eddig kérdéses volt, mikor nyírhatsz füvet vagy éppen kalapálhatsz a házad körül, akkor most mutatjuk a választ. Szekszárd zajvédelmét az önkormányzat a 12/2011. (III.9.) számú rendeletében szabályozza. Ez a rendelet vonatkozik a közterületi rendezvényekre, a hangosító berendezések működtetésére, a munkahelyi vagy a magánszemélyek háztartási igényeit kielégítő zajos tevékenységekre, így a hangos kerti gépek működtetésére is.

A rendelet alól több kivétel van, de a mások nyugalmának zavarására alkalmas lakossági tevékenységeket – ilyen például a sport, játék, tűzijáték, robbanómotoros kerti gép üzemeltetése, szivattyúzás, favágás, fűrészelés, háziállat-tartás, fúrás, vésés, kalapálás, építkezéssel, lakásfelújítással kapcsolatos tevékenységek, zenélés vagy médiahallgatás, stb. – az év valamennyi napján lehet végezni Szekszárdon, az alábbi időszakokban:

Nyári időszámítás szerint:
hétfőtől szombatig 7:00 és 21:00 között,
vasárnap és ünnepnapokon 9:00-12:00 és 16:00-21:00 között.

 

Téli időszámítás szerint: 
hétfőtől szombatig 7:00 óra és 19:00 óra között,
vasárnap és ünnepnapokon 9:00 óra és 12:00 óra között, valamint 16:00 óra és 19:00 óra között.

 

A tájékoztatást azért is tette közzé a város a weboldalán, mert a valósággal ellentétes hírek terjedtek el a médiában.

FONTOS!

Ezzel egyidejűleg felhívjuk a figyelmet, hogy a rendelet értelmében: 

  • Lakóépületben napszaktól függetlenül tartózkodni kell minden, a mások nyugalmát indokolatlanul zavaró zajos magatartástól és tevékenységtől.
  • Lakóépületben híradástechnikai- és szórakoztató eszközök és háztartási gépek csak úgy működtethetőek, játék, sport csak úgy végezhető, hogy azok mások nyugalmát ne zavarják.