Május hetedikén Bátaszéken tartotta a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Tolna Megyei Tűzoltó Szövetség, Bátaszék Város Önkormányzata, valamint a Bátaszéki Önkéntes Tűzoltó Egyesület a vármegyei tűzoltónapi ünnepségét.

Koszorúzással és főhajtással kezdődött vasárnap délelőtt a Szent Flórián napi rendezvény, Bátaszéken.

Reggel 9 órakor a bátaszéki tűzoltósági laktanyánál koszorúzási ünnepséggel kezdődött a megemlékezés abból az alkalomból, hogy a helyi önkéntes tűzoltó egyesület idén ünnepli 140 éves fennállását. A megújult laktanya udvarán Sümegi József diakónus megáldotta a tűzoltók védőszentjét, Szent Flóriánt ábrázoló szobrot, majd Ill József, a bátaszéki önkéntes tűzoltók vezetője mondott köszöntőt.

A rendezvény felvonulással folytatódott, a gyalogos és tűzoltó szerekből álló gépjárműves menet a Kossuth Lajos utcába tartott, ahol a városi Szent Flórián szobornál koszorúzás következett. A Szent Flórián szobor előtt tűzoltóesküt tettek, majd Mayer Péter, a Bátaszéki Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnoka és Ill József 28 tűzoltónak adott át oklevelet, emlékérmet. Ezt követően a város lakossága a Piactéren közelebbről is megismerhette a tűzoltók munkáját, kipróbálhatták a füstsátrat, különböző felszereléseket, valamint a Tolna Vármegyei Tűzmegelőzési Bizottság is kitelepült a rendezvényre.

A hivatalos Szent Flórián-napi ünnepség a Kanizsai Dorottya Általános iskola aulájában folytatódott.

Dr. Bozsolik Róbert, Bátaszék város polgármestere köszöntötte a lánglovagokat, majd beszédében a bátaszéki önkéntes tűzoltók munkáját méltatta. Zsikó Zoltán, a Tolna Vármegyei Közgyűlés alelnöke ünnepi beszédében példaként állította a tűzoltó társadalom tagjait a vármegye lakossága elé. A Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság képviseletében Király Zsolt tűzoltó őrnagy, szekszárdi tűzoltóparancsnok mondott ünnepi beszédet.

Ezt követően a Tolna Megyei Tűzoltó Szövetség elismeréseinek átadása következett, amelyeket Gergelics István, a szövetség elnöke adott át a díjazottaknak.

A bátaszéki önkéntesek vezetője, Ill József az egyesület 140 éves történetéből emelt ki fontos eseményeket beszédében. Az ünnepséget a Skordayné Varga Gabriella által vezetett Bátaszéki Heimat Tánccsoport műsora színesítette.

A délután a bátaszéki önkéntes tűzoltók által tartott, látványos baleset-szimulációs bemutatóval zárult, ahol élethűen került bemutatásra a tűzoltók, a mentőszolgálat és a rendőrség baleseti helyszínen végzett közös, összehangolt munkája és „küzdelme” a sérültek megmentéséért.

 

Képek: tolna.katasztrofavedelem.hu