Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Szinte semmit sem fogyaszt egy most átadott bölcsőde

2 év

Az intézményt csaknem 240 millió forintból alakították ki Nagykanizsán. Napelemes és hőszivattyús felszereltsége miatt földgáz és áram sem kell az energiaellátásához.

A szeptember 1-jétől működő intézmény évtizedekkel ezelőtt bölcsődének épült, később azonban idősek nappali ellátására használták. Az itt újból megnyitott, két csoportszobás intézményben összesen 24 gyereket tudnak ellátni, a kihasználtsága már meghaladja a 90 százalékot – közölte az MTI-vel a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft. 

A csoportszobák mellett tornaszobát, irodákat, mosdókat, szociális blokkot is kialakítottak a Manóvár Bölcsődében, továbbá korszerűsítették a melegítőkonyhát, az udvaron pedig új játékokat állítottak fel és gumiborítású teraszt is készítettek. A beruházás során a lábazatot, a tetőt és a homlokzatot is szigetelték, kicserélték a nyílászárókat, a burkolatokat, illetve a villanyvezetékeket és a gépészetet. A tetőre napelemes rendszert telepítettek, a megfelelő hőmérsékletet pedig hőszivattyús rendszer biztosítja télen-nyáron. Az intézmény a felhasznált villamos energiát saját maga állítja elő, gázra pedig nincs szükség.

A projektet a tervezettekhez képest mintegy négy hónappal korábban, augusztus végére befejezték, sőt a korszerűsítésen túl mintegy 1100 eszköz, berendezési tárgy és gép beszerzésére is jutott pénz.

Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com