Akár játszhatnánk is e dallal, de ez bizony nem játék! A tavaszias és száraz időjárás esetén a kerti munkák részeként végzett zöldhulladék-égetés könnyen kiterjedt szabadtéri tűzhöz vezethet, amely a természeti és épített környezetet jelentősen veszélyezteti. Mindezek és egyéb előre nem tervezhető szabadtéri tűzesetek megelőzésének érdekében  a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság értekezletet tartott.

Tolna vármegye területén a 2022-ben keletkezett szabadtéri tüzek száma 6 százalékkal emelkedett a korábbi évhez képest. Az elmúlt három esztendőben is emelkedő tendencia figyelhető meg.

2020-ban 168, 2021-ben 208, míg tavaly 221 alkalommal keletkezett tűz a szabadban.

Elemezték a tapasztalatokat 

Földünk és az épített lakókörnyezetünk védelme érdekében járásokra bontva vizsgálták a kritikus kockázati helyszíneket és külön tervet készítettek azok ellenőrzésével kapcsolatban a 2023-as évre. A megbeszélés résztvevői bíznak abban, hogy a megelőzésre irányuló felkészülés a lakosság széles körű tájékoztatásával együttesen csökkenő statisztikai mutatót eredményez a jövőben.

Az eseményen részt vett mások mellett Bán Attila tűzoltó ezredes, a vármegyei tűzoltósági főfelügyelője, Varga Zsolt őrparancsnok, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálat vezetője, Botos Ferenc Zsolt, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna vármegyei szervezetének igazgatója, Vendégh Edit, a szervezet elnöke. 

(Fotó: Tolna VMKI)