2 hónap

A tavasz előcsalogatja a kétkerekű szerelmeseit. A Tolna vármegyei motoros rendőrök felkészítették járműveiket és saját magukat is a szezonra. A tavasz kezdetén érdemes mindenkinek ezt megtennie, hogy balesetmentesen teljen el az idény.
A napról napra melegedő, napos időjárás sok motorost késztet arra, hogy felpattanjon kétkerekűjére. Emiatt ugrásszerűen megnő az utakon a motorosok száma. 

Tény, hogy a motorok vezetőinél a baleseti kockázat jóval nagyobb, mint a gépkocsik sofőrjeinél. 

Ennek oka az, hogy a motorosokat nem védik azok a passzív biztonságtechnikai eszközök – biztonsági öv, légszák, karosszéria – mint például az autósokat.
A motorkerékpáros balesetek bekövetkezésének több oka is van, de a legnagyobb rizikófaktort az emberi tényezőben kell keresni, vagyis képességeiket túl-, gépük teljesítményét pedig alulbecsülik. Vezető baleseti okok évek óta a sebesség nem megfelelő megválasztása, az elsőbbségi jog meg nem adása, az irányváltoztatás szabályainak be nem tartása és a szabálytalan előzés.

Nagyon fontos!

A motorosok – néhány hónap vezetés kihagyása után – ne csak magukat, hanem járműveiket is készítsék fel a közlekedésre! 

A Tolna vámegyében szolgáló motoros járőrök 2024. március 4-én megkezdték a szezont. 

Egész napos tréning keretében készültek fel az elkövetkezendő hónapok feladataira. Motorjaikat szervizelték, majd előbb a tanpályán, azt követően pedig a forgalomban is megtették az idei év első kilométereit.  

Fogadd meg a rendőrség tanácsait Te is!

  • Kizárólag kifogástalan műszaki állapotú motorral indulj útnak!
  • Használj megfelelő védőfelszereléseket, és ne feledd a megfelelő minőségű bukósisak viselése is csökkentheti a sérülések kockázatát!
  • Ne megszokásból, rutinból vezess!
  • Mindig fokozott figyelemmel menj bele egy-egy előzésbe vagy kanyarodásba!
  • Nagyon fontos, hogy minden esetben az út-, terep-, és látási viszonyoknak megfelelően válaszd meg sebességed!