Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Könyv vagy e-book? Néhány éve még nem volt kérdés, ma viszont van létjogosultsága. Szedegettünk egy csokorral az előnyökből és csipegettünk a hátrányokból. A döntés a Te kezedben van!  

Kezdjük a klasszikussal. A KÖNYV

Így csupa nagybetűvel. Ha már hálát adunk a nyomtatásért Johannes Gutenberg-nek. Akkor még annak is örültek, hogy nem kellett kézzel másolni a dokumentumokat. Ma ez kissé feledésbe merült. 
A nyomtatott könyvnek illata van, hangulatot jelent. Egyfajta hagyományőrző feladatot lát el. Ajándékozható. Örök, kézzel fogható érték, ellenben a "konkurenciával" mely adott esetben egy klikkeléssel törölhető. 

Olcsóbb? Talán!

Az e-könyv legnagyobb előnye, hogy nincs nyomtatási költség, nem kell raktárban "stócolni" az olvasnivalót. Sőt a szállítási költségeket is kihúzhatjuk.  Ha utazni van kedvünk, nem nyomja a bőröndöt, tulajdonképpen egy állandóan rendelkezésre álló minikönyvtár. Praktikusabb, kényelmesebb.

Írói körökben is van népszerűsége, főleg az első könyves vagy kezdő írók között. Hiszen alkotásuk elér pontosabban nagyobb eséllyel elérhet az olvasóhoz. Mert nem kell horribilis összeg a kiadatáshoz. De!

Extra élmény és merülő akksi

Lehetőség van animációkra, hang effektekre, a képeket nagyíthatod, kicsinyíthet az e-book esetén. Viszont! Addig tart, amíg az akkumulátor. Aztán nincs tovább a következő töltésig. Vagy "ne adj Isten" egy több napos áramszünet alatt, nincs ám haladás a sztoriban. Ne feledd a monitor okozta szem károsodást sem. Sőt, nem ajándékozhatod mondjuk szülinapra.

Tudományos megfigyelés

Csak pár gondolat a Harvard Orvostudományi Egyetemen készítettek egy kutatás eredményéből: 

  • aki elalvás előtt e-book -ot olvas nyugtalanabbul és később alszik el
  • a másnapi ébredés kiegyensúlyozottabb volt, akik nyomtatott könyvet olvastak lefekvés előtt
  • aki hagyományos regényekhez nyúl, jobban emlékszik a történetre, mint az, aki a képernyőt választja. A kutatók ezt a lapok érintésével hozták magyarázatba, szerintük a tapintás összefügg az emlékező képességgel.

Nézzük a számokat

2020-ban a felnőtt magyar lakosság 13%-a olvasott rendszeresen. Vagyis hetente legalább vett könyvet a kezébe. Ez az adat 2005-ben 25% volt.  Átlagosan 37 könyvet olvastak egy évben. A nyomtatott könyvek tartják könyvpiaci elsőségüket. Az elmúlt egy évben az online válaszadók kilencvenhét százaléka vásárolt papíralapú könyvet, e-könyvet közel harmaduk, hangoskönyvet kevesebb mint egytizedük.

Az internet térnyerésével egyenes arányban nő az e-book használóinak száma.

Ha engem kérdezel: KÖNYV. De, ami a legfontosabb, tökéletesen mindegy, hogy lapozol vagy klikkelsz. Csak olvass!