Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Télen is sok a kullancs

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A klímaváltozás miatt változékonyabbá vált időjárás, ami elősegítheti a kullancsok aktívabbá válását a téli időszakban. Ezért egyre nagyobb az esély rá, hogy egy túra alkalmával összefuthatunk a kellemetlen élősködővel.

Egy kutatócsoport szerint a kullancsok a hidegben is aktívak maradnak, amikor a hőmérséklet fagypont alá csökken. Változó hőmérsékleti viszonyok közt a fertőzött egyedek átlagosan hetente négy alkalommal váltak aktívvá, míg a baktériumot nem hordozók 1-2 alkalommal, hasonlóan az azonos hőmérsékleten élőkhöz. Vagyis kedvezhet a vérszívóknak a téli idő, hiszen a zord körülmények közt is képesek donort találni és rosszabb esetben akár fertőzni is. 

A kutatás az amerikai kullancsokat vizsgálták, de a szakértők szerint a hazai kullancsoknál is hasonló a helyzet, így ha hosszabb sétára vagy túrára indulunk, a nap végén feltétlen nézzük át, hogy nem akad-e rajtunk egy-egy nem kívánatos vérszívó.