Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Nébih következetesen végzi a faanyag kereskedelmi lánc felügyeletét. A hivatal szakemberei a tavalyi évben is számos ellenőrzést folytattak annak érdekében, hogy visszaszorítsák az illegális fakitermelést és kereskedelmet.

518 eljárást folytattak le

A megelőző jellegű hirdetés-ellenőrzések során 8521 jogszerűtlen hirdetést töröltettek. Az összes kirótt bírság értéke meghaladta a 63 millió Ft-ot, az elkobzott bevétel csaknem 47,2 millió Ft, míg a zár alá vett vagy elkobzott faanyag mennyisége 636,7 m3 volt 2022-ben.

Mutatjuk a vármegyei besorolásokat

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye nagyon magasról extrém magas kockázati besorolásúvá vált, továbbá a magas kockázatú vármegyék közé került Baranya, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala vármegye. 
Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Pest vármegyék besorolása nem változott.

Javult a kockázati szint Békés, Bács-Kiskun, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Tolna, Vas és Veszprém vármegyékben.

Míg Budapest kockázati besorolása egy kategóriát, Győr-Moson-Sopron vármegyéé pedig két kategóriát is romlott. 

A kockázati pontszámok változása rámutat arra, hogy az EUTR vizsgálatok gyakoriságának és hatékonyságának köszönhetően – a jogkövetési hajlandóság több megyében nőtt. Az eredmények ismeretében a Nébih 2023-ban is kiemelten vizsgálja majd a fatermék hirdetéseket, valamint a szállítójegyeket és a telephelyi nyilvántartásokat. 

Tolna vármegye kockázati pontszáma: 9,6
A viszonyítás miatt Borsod mutatója: 17,6