Bizonyára mindenki hallott már varázslatos, képzeletbeli lényekről, üzenetet azonban nem sokan kaptak tőlük. Most viszont a Mesél a szemünk óvodai pályázatának keretében fénygömböcök szóltak a gyerekekhez.

A pályázat célja az volt, hogy mesés történeteken keresztül megmutassa, az óvodáskorú gyerekek képzelete a mai egyre inkább digitalizálódó világunkban is korlátok nélkül képes szárnyalni.

Nem beszélve arról, hogy a mesék és a játék révén még a rövidlátás kialakulásának megelőzését célzó, szakemberek által javasolt gyakorlatok is élvezetessé tehetők a gyerekek számára is. 

A hőgyészi és a dunaföldvári ovisok mindent bevetettek, hogy a négy fal között és a szabadban is segítsék a bajba jutott fénygömböcöket. A „Fényjáték az óvodában” pályázat hét hétig tartott, a résztvevők pedig közel 2 millió Ft összértékű nyereményekért, köztük garantált ajándékokért indulhattak.

Ovisokból kis hősök

Az óvodai csoportok egy játékos küldetés teljesítésével pályázhattak a nyereményekért, amit az óvodapedagógusok a képernyőmentes tartalmakra fókuszáló Plukkido applikációján keresztül érhettek el. A meseszövő app célja, hogy hidat képezzen a digitális eszközök és a gyermeki képzelőerő között, miközben arra készteti a meséket hallgatókat, hogy a kijelző helyett a környezetükre figyeljenek.

Ezáltal fejlesztve többek között az empatikus és az együttműködési készséget is, teret adva a kreatív problémamegoldásnak és a sikerélmény aktív megélésének. 

  • „A feladatok nagyon gyermekközpontúak, megmozgatják a gyerekek fantáziáját.”
  • „Végre egy szuper pályázat aminek minden egyes pillanatát imádta az összes gyerek! Annyira elvarázsolta őket ez a világ, hogy másnap is kérdezték: küldött-e üzenetet Villonc?”
  • „A gyerekek nagyon élvezték a játékot, az esőtánc és a felhőfújás volt a kedvencük.”

Ezt mondták a pályázaton résztvevő óvodapedagógusok.

A pályázat társadalmi célja

A Mesél a szemünk kezdeményezés elsődleges célja, hogy játékos módon hívja fel a figyelmet a társadalom egyre nagyobb részét érintő gyermekkori rövidlátás (myopia) megelőzésének fontosságára. Ugyanis az előrejelzések szerint 2050-re a világ lakosságának körülbelül 50%-át érinteni fogja a rövidlátás, mely gyakran gyerekkorban kezdődik. Ennek érdekében indult el a meselaszemunk.hu weboldal is, ahol többek között játékos gyakorlatok is segítik a szülőket és a gyerekeket a látásromlás korai tüneteinek felismerésében, illetve a rövidlátás kialakulásának megelőzésében szerepet játszó életmódbeli szokások elsajátításában.

A megelőzés folyamatában nagy segítség az óvodások határtalan képzeletvilága, hiszen arra építve a mesék és a játék révén a gyerekekkel együtt tehetünk szemük egészségének védelméért. Éppen ezért a Fényjáték az óvodában pályázat keretén belül a Plukkido pszichológusai szemész szakemberek életmódbeli ajánlásait beépítve kifejezetten óvodák számára készítettek egy játékos küldetést, aminek teljesítésével a kalandvágyó óvodai csoportok most nem csupán a gyerekek szemének egészségéért tehettek, hanem nyerhettek is.

Nyertesek és alkotások

A novemberben lezárult pályázaton közel 150 ovis csoport vett részt. A Hoya Lens Hungary Zrt. jóvoltából a pályázaton induló összes óvodai csoport nyereményben részesült, így a fénygömböcök tovább kísérhetik a Dunaföldvári Eszterlánc Óvoda Iskola utcai Telephelyének és a Hőgyészi Somvirág Óvoda ovisainak mindennapjait is.